Paroubkova krakatice

Paroubkova krakatice

Paroubkova krakatice

S Jiřím Paroubkem je legrace. Předseda ČSSD pokřtí velkolepě svou novou knihu, za chvíli leží ve stejném podniku v centru Prahy mrtvý podnikatel Václav Kočka, syn Paroubkova stejnojmenného kamaráda, a ČSSD s tím nemá nic společného! Něco podobného by z úst nevypustil ani Michal Hašek.


Snad programově, musel bych se podrobněji podívat do jejího programu; z různých jejích volebních kandidátek zatím vím jen o programové vraždě demokracie. Jinak je ale mord, spáchaný v restauraci Monarch jiným Paroubkovým kamarádem Bohumírem Ďuričkem, přímo esencí současné ČSSD. Kam se její předseda hne, klidně i na vlastní svatbu, tam potkáte bývalé agenty či spolupracovníky StB, případně podnikatele jako Václav Kočka. Co jiného chcete od lidí, kteří se u baru sázejí o milión? Překvapení, že první mrtvý padl k zemi až nyní. Františka Mrázka samozřejmě nepočítám, to je politický evergreen.
Vše pochopitelně souvisí s osobou předsedy ČSSD. Kočka, za komunistů provozující lunaparky a pouťové atrakce, se s ním zná už z doby, kdy náměstkoval v podniku RaJ; z krásných 80. let zná předsedu ČSSD i Ďuričko, bývalý ekonomický náměstek CK Sportturist a mimo jiné agent StB. Dva náměstci a kolotočář, bezvadná parta. Jak se to píše na webu ČSSD: Spanilá jízda?
Na Jiřím Paroubkovi je obdivuhodné, že nás má dodnes za stejné blbce, za jaké nás kdysi míval personál RaJ, když nám na lístek připisoval pivní čárky, případně nahrazoval kus řízku celerovou oblohou. Pokaždé, když se na jeho kamarády něco provalí, nemá s tím nic společného. Založením, chováním a přemýšlením je předseda ČSSD stejný relikt komunismu jako předseda KSČM Vojtěch Filip, jen o něco horší. Na rozdíl od něj náš šálí doutníky, drahým vínem a mladou manželkou, přestože stále patří k paní Zuzaně.



MĚ ZNÁ CELÁ REPUBLIKA, řekl před dvěma lety Václav Kočka starší Milanu Šímovi v rozhovoru Bez obalu (Reflex 28/2006).