Legální zločin

Legální zločin

Legální zločin

Proč už někdo politikům konečně neporadí, aby o drogách drželi pusu, když se jich tolik bojí? Bill Clinton kouřil, ale nešlukoval trávu. Barack Obama zkusil nějaký kokain. Nyní vyrazil ministr školství Ondřej Liška mezi studenty – a je z toho dekriminalizace marihuany.


Dekriminalizace marihuany je podobná idea jako dekriminalizace občasného zmlácení manželky: nikdo nebude nikoho trestat, když vše zůstane doma. Nebudeme trávu legálně prodávat jako v Holandsku, protože to je politicky nekorektní. Místo toho si ji všichni budeme pěstovat doma, takže nedojde k žádnému nelegálnímu prodeji. Proč ne. A co kdybychom si všichni doma pěstovali i koku? Nikdo by neměl nikoho trestat ani za pár lajn, když nám v pátek večer ČT pouští pokračování Nemocnice na kraji města.
Jsem pro legalizaci většiny drog, protože nerad vidím, když balkánští dealeři vydělávají víc než já. Zdravá společnost má lidi odměňovat férově: podívejte, kam jsme došli s finančníky. Dekriminalizace je jen pokrytecký eufemizmus pro legalizaci, zavření očí nad zločinem. Předpokládat, že si všichni uživatelé trávy budou svou drogu pěstovat sami, může jen někdo hodně zhulený – nebo politik. Vždycky ji někdo bude muset koupit od někoho, kdo ji bude muset vypěstovat. Jak dekriminalizujeme tohle? A jak to sakra zdaníme?
Zelení vždycky měli odvážné nápady, třeba udělat Džamilu Stehlíkovou ministryní. Proč by nyní nemohl někdo jako Ondřej Liška říct, že přišel čas legalizovat?