Vypněte to

Vypněte to

Vypněte to

Od září nás televize vždy trestají novými pořady. Nova tentokrát opravdovým sitcomem volně inspirovaným Sagvanem Tofim, což zní skoro stejně slibně jako Sagvan Tofi; Prima nekonečnou scenáristickou, režisérskou i hereckou ostudou kdysi pojmenovanou Rodinná pouta, jíž zřejmě přidala třistaprvní postavu. I proto by ČT mohla jít veřejnoprávní cestou a dva pořady zrušit.


Prvním jsou nedělní Otázky Václava Moravce. Samozřejmě vím, že v demokratických zemích má televizní politická debata své místo: většinu z nás přesvědčí, že ve srovnání s politiky jsme v podstatě slušní lidé, přestože občas zmlátíme manželku. Jak však ukazují OVM, prospěje nám spíš půst. A nejde ani tak o to, že se Moravec pokouší být tak korektní a vážný, že celý pořad sám nechtěně posouvá k parodii typu Tele Tele.
Jde o politiky. Od doby, co u nás Jiří Paroubek zavedl totální politiku preferenčních bodů založenou na bezostyšném lhaní, ztratila politická debata jakýkoli smysl. Snad pokud by ČT dokázala politiky na hodinu usadit do křesla s detektorem lži. Ale jinak? Proč máme lidem jako Michal Hašek platit reklamu i v neděli? Stačí, že za něj ČSSD platíme pokaždé, když jej na Moravě zvolí. Jednou a dost. Nakonec zrušení OVM prospěje i samotnému Moravcovi, jenž si stále stěžuje, že kvůli politikům nemá čas na soukromí: konečně si najde přítelkyni.
Druhým pořadem, který přesluhuje hned od prvního dílu, je Noc s Andělem. Bývalý moderátor komerčních médií musí být dítě zázračné štěstěny, jinak by se musel dávno smažit v nejhorším patře moderátorského pekla. Jak může moderovat někdo, kdo se místo moderování drbe na hlavě, za uchem nebo na krku, protože mu položení otázky způsobuje křeče? Sobotní noc jistě není prime-time, Anděl nepáchá vážné škody: většina slušných lidí je tou dobou v barech a klubech, doma zůstávají jen ti, co už tolik neslyší a nevidí. Přesto: někdo jako on si v éteru nezaslouží ani minutu. Přitom se skutečným moderátorem by podobný formát nemusel být špatný nápad.