Sorry, zapomeňte

Sorry, zapomeňte

Sorry, zapomeňte

ČSSD vyrazila do předvolebního boje, tentokrát se sloganem: Volte nás a zatočíme s vámi jako s vlastními studentskými pokutami. Ty v pondělí oznámil Jiří Havel, aby je hned v úterý pohřbil Jiří Paroubek. Oba za to mají můj hlas.


Pondělí nebylo pro ČSSD šťastným dnem. Nejdřív poslala do Událostí komentářů na ČT Havla, autora celého nesmyslu, který ve vysokém školství nic neřeší, a současně i partajního stínového ministra školství, jenž příznačně neumí dát dohromady jedinou srozumitelnou holou větu – snad kvůli domnělé přílišné inteligenci. Jeho televizní vystoupení lze shrnout celkem stručně: sprcha samolibosti, arogance a hlouposti. Lépe snad působil i nebožtík Stanislav Gross, ten nás sprchoval jen hloupostí.
Havlovým návrhem studentských pokut za opakování zkoušek či horší prospěch nemá cenu se zabývat, nestojí ani za jednodenní mediální divadlo, které způsobil. Podobně jako ostatní sociálnědemokratické návrhy problém státních vysokých škol s nedostatkem peněz a kvalitou vzdělání neřeší, kosmetickou terminologií pouze rtěnkou zamalovává rozbitá ústa. Paroubek o něm radši v LN prohlásil, že je „v rozporu se základními ideály a programovými dokumenty ČSSD“ – ideály a dokumenty posunout naše vysoké školství na úroveň Konga.
Z voličského hlediska je však nehoda s pokutami velmi cenná. Nyní snad už nikdo nevěří, že má ČSSD kromě bodů vlastní popularity i nějaký opravdový politický program. Jestli chce ale ČSSD takhle jednou řídit i celou zemi, měla by nám všem nejdřív zaplatit eutanazii.