Vytěžit mrtvé

Vytěžit mrtvé

Vytěžit mrtvé

Ve Studénce na Novojičínsku někdo udělal chybu, řekl bych. Na rychlík jedoucí z Krakova do Prahy spadl opravovaný nadjezd a je z toho sedm mrtvých a desítky zraněných. Nemenší tragédií je bohužel práce médií.


Nejdřív ČT, kde jsem zprávu o tragédii viděl. Vím, že Česká televize má vážný personální problém i v ústřední pražské redakci, takže hledat obyčejnou novinářskou inteligenci v krajích je jako chtít po Davidu Rathovi, aby se nechoval jako David Rath. Co však předvedla mladá reportérka z místa nehody, to by nemělo zapadnout někde v archivu. Jako by něco spadlo i na ni. V podstatě nebyla schopná říct, co se na místě stalo, protože neumí dát dohromady holou větu; ještě že jsme to sami viděli na obrazovce a řekli si to v duchu za ni. A když už ji dohromady dala, sdělila nám průlomovou informaci: ze sedmi mrtvých je pět žen a dva muži! Sdělení, že kdyby vlak neměl zpoždění, spadl by most za ním, beru jako odlehčení na závěr: něco jako novácký Borec na konec.
Suverénně nejlépe však pojali neštěstí na Novinkách.cz. Dokola si zde můžete pouštět video vykolejených nabouraných vagónů, po kterých lezou záchranáři a technici v barevných vestách. Do toho někdo jakoby zpovídá lidi, kteří ovšem nemají co říct.
Nechci být cynik, ale profesionálnější krátká videa najdete i na stránce Roberta Rosenberga. Jsme doopravdy všichni takoví úchyláci, že nás vzrušují nabourané vlaky? Gott mit uns.