Čunek ještě jednou

Čunek ještě jednou

Čunek ještě jednou

Státní fond pro podporu kinematografie se topí v penězích, když podle MfD dal grant na scénář hraného dokumentu o Jiřím Čunkovi, který jeho režisér Radim Procházka navíc hodlá uvést před sněmovními volbami v roce 2010. Jako by nestačilo, že hraný dokument o Čunkovi sledujeme obden v televizi. Nyní si ho zaplatíme ještě jednou.


Jen mě napadá, co vlastně budou herci hrát. Jestli Procházka a jeho spoluautor, novinář Petr Fischer, nechtějí skončit s manipulativní agitkou typu Michaela Moora, kde si vystačíte s tím, že dopředu znáte konec a občas si zahrajete na idiota, budou si sami muset zahrát na hodného a zlého policajta – případně radši jen na dva hodně zlé policajty. Čunkovu kauzu, jež možná vnikla jako hraný dokument i ve skutečnosti, totiž nepotvrdili ani opravdoví policajti, ani opravdoví státní zástupci a dokonce ani opravdoví američtí detektivové, kteří si za to na rozdíl od nich aspoň nechali opravdově zaplatit.
Možná se ale tvůrci dokumentu chtějí jen pobavit. Sám Procházka například v MfD naznačuje více verzí po sobě, případně oddělení faktů od ne-faktů. „Nemůžete natočit sexuální obtěžování svědkyně Marcely Urbanové, aby to budilo dojem, že se to stalo,“ řekl. O tom žádná. Jen jsem zvědavý, jak se s tím umělecky vypořádá. Natočí třeba černobíle Urbanovou, jak se sexuálně obtěžuje sama, zatímco si vedle barevný Čunek pod stolem vybírá, s jakou občankou půjde do banky?
Velké dilema. Doufejme aspoň, že si některého ze vsetínských policajtů zahraje Marek Vašut, má s tím zkušenosti. A zvlášť nyní, co konvertoval k buddhismu. Výslech katolíka Čunka buddhistou Vašutem by se mohl zapsat do historie naší kinematografie.



S Hanzlíkem točí Muže v říji, pak se vrhne na Čunka (iDNES.cz)
Hledá se herec, který zahraje Čunka ve filmu (iDNES.cz)