A je to!

A je to!

A je to!

Určitě to tak bylo domluveno od chvíle, kdy si prezident Václav Klaus postěžoval, že mu Kaplického blob zastíní rozhled z Hradu: až pražská ODS prožene své náhlé NE všemi zbytečnými komisemi, premiérem, antimonopolním úřadem a EU – a nic se nestane, přijde Milan Knížák a řekne, že novou knihovnu uděláme z Paláce kultury. A jen za pár miliard!


Což se stalo tenhle víkend. Jen místo Knížáka, který si chodíval stoupnout před magistrát s papírem s nápisem proti blobu, přišel primátor Pavel Bém – konkrétně do televize Prima. V její Nedělní partii prohlásil, že si o tom s Knížákem brzy promluví, jde prý o zajímavý nápad. Sakra! Jak znám Bémovo horolezecké slovo, jež se snad naučil držet na laně v Himalájích, je hotovo: během pár měsíců teď uvidíme, co všechno je v Praze možné, je-li nejvyšší politická vůle.
Nepřál bych chudákovi Martinu Pecinovi, šéfovi antimonopolního úřadu, jehož do celé špíny namočil Bém, aby se jednou musel oficiálně zabývat tím, jak se Národní knihovna přesunula během pár dnů z Letné na Pankrác. A zvlášť jestli před přestavěným Palácem kultury/Národní knihovnou náhodou vystaví své hezké sochy Knížák, jako to před časem udělal před Veletržním palácem, odkud šéfuje Národní galerii. Pak mu nepomůže ani David Copperfield.
Vlastně vůbec nejde o blob. Ten skončil, když Václav Klaus jednou otevřel pusu, když neměl; nebo když měl, ale měla to slyšet jen manželka Livie. Mnohem horší je, co nám všem kauza blob ukázala. Metropoli vládne banda, co jednou radši odsune celý Hrad, až na něm nebude bydlet Klaus. Možná někam na Prosek.