Bratři, pojďme od toho

Bratři, pojďme od toho

Bratři, pojďme od toho

KDU-ČSL se sešla v Pardubicích, aby rozhodla, proč vlastně existuje. Prezident Václav Klaus ji ve svém pozdravu nazval svorníkem české politiky, jinak řečeno, mazanou děvkou parazitující léta na komkoli s lepším volebním výsledkem - pravici i levici. Nejvyšší čas s tím skončit.


Jako v lecčems konzervativnímu člověku se mi to neříká lehce: za ty roky jsem si zvykl, že po každé vládní dohodě musí přijít lidovecká zrada; bez KDU-ČSL mi bude chybět. Přesto: se svým bigotním programem namířeným proti potratům, rozvodům, homosexuálům, lehkým drogám a mnohdy i soukromému kapitálu jsou lidovci reliktem předúnorové politiky, který nebylo po Listopadu kvůli demokracii nutné obnovovat. Nebo si kdokoli z vás vzpomene, čím lidovci jakkoli vylepšili jeho život? Hlavně neříkejte, že jste se při ničem nebavili tak jako při projevech lidoveckého exposlance Karase. KDU-ČSL to tak nemyslela.
Se svým katolicismem lidovci působí v české moderní ateistické společnosti jako prodavač lodí na poušti: za cenu nejrůznějších podfuků ho dnes můžou prodat nanejvýš pěti až deseti procentům zoufalců, co stále věří, že fata morgana je voda. Brzy jim už neuvěří skoro nikdo. Možná by si konečně měli promluvit s Ježíšem, jak to doopravdy bylo s jeho mámou. Třeba by leccos ještě přehodnotili.
Právě mlácení se zleva doprava musí být i důvodem jejich věčné zapšklosti a pocitu politické méněcennosti a nespokojenosti, z něhož vyvěrá věrolomnost. Průměrný lidovec se ráno pomodlí a svět je hezký; jenže pak vejde do normálního světa, a nikdo mu nerozumí; večer si pak zoufalý volá domů eskort, aby ho aspoň někdo vyslechl. Myslím, že za tohle nestojí ani politika.