Mocné hormony

Mocné hormony

Mocné hormony

Že hormony ovlivňují naše chování, víme dávno. Kvůli mužskému testosteronu například ženy mívají v saunách vlastní dny. Vědci z cambridgeské univerzity nyní zjistili, že kvůli testosteronu se většina z nás poslední dobou taky bojí podívat na hodnotu svých akcií. A co teprve hormony v naší politice!


Hladina testosteronu ovlivňuje agresivitu, tedy i chuť přehnaně riskovat. Přeptejte se na to třeba makléře, který vám doporučil nakoupit akcie autobazaru AAA, takže teď nemáte ani na ojetou škodovku. Věci prý zašly tak daleko, že jeden newyorský investiční fond donutil kvůli agresivitě jednoho z makléřů užívat ženský hormon, za což si – zřejmě když si dotyčný na sobě povšiml ženských rysů – vysloužil žalobu. Opačně pak funguje hormon kortisol.
Kapitálové trhy stranou. Co když testosteron a kortisol stojí za tím, s čím si denně lámou hlavu naši politologové i političtí komentátoři? Třeba takový Jiří Paroubek: co byl vlastní stranou omylem vhozen do vysoké politiky, zavrhl manželku, zašlapal oponenty a chystá se zavraždit Miloše Zemana. Nikdo si jeho fenomén neumí vysvětlit, nic takového jsme tu ještě neměli. Přitom je to možná jen testosteron. Menší injekce kortisolu – a vše bude v pořádku. Představte si den, kdy předseda ČSSD večer nespílá z televize, protože s paní Zuzanou vzali na procházku Andyho!
Dávku testosteronu by naopak potřeboval premiér Mirek Topolánek. Jinak zřejmě lidovcům nikdy nevysvětlí, že s téměř mimoparlamentními preferencemi, bigotním programem a Jiřím Čunkem v čele nemůžou určovat vládní politiku. Mají být zticha a občas jen sehnat teplé křeslo pro Cyrila Svobodu. Někdy prostě není od věci chovat se jako chlap. Nakonec nemívala ODS v čele muže s gulami? Nejvyrovnaněji mi z hormonálního srovnání vychází Martin Bursík: když už pošle jedné své poslankyni email, že je kráva, políbí za to jinou svou poslankyni, obvykle Kateřinu Jacques. Tak nějak by to mělo být.