Jako Číňani

Jako Číňani

Jako Číňani

Jedno nelze našim vládám upřít: jde-li o zahraniční politiku, nikdo neumí klamat tělem jako my. Nejdřív to byl Irák, poté Kosovo, naposled olympiáda v Číně. Ani ano, ani ne. Politicky nekorektně řečeno si z nás jako Číňani musí připadat i Čínani. Tedy kdyby je to zajímalo, samozřejmě.


Nejméně jasno má ohledně pekingské olympiády premiér Mirek Topolánek: jestli jet, či nejet do Pekingu, si prý nechá poradit od vlády. Už vidím zeleného vicepremiéra Martina Bursíka, jak s cyklistickou přilbou na hlavě stojí u okna s tibetskou vlajkou, zatímco premiérovi uvnitř říká: Jestli nevezmeš Čunka do vlády, takže bych vypadal jako idiot, klidně jeď, já tě podržím. Další vicepremiér, tuším pro Evropu či jiný kontinent, Alexandr Vondra, mu šeptá: Hlavně to neuspěchej, radši počkej jako s Kosovem. Co kdyby pak začali škodovky vyrábět sami?
Trochu víc jasno, byť s nejpokrytečtějším názorem, má ministr zahraničí Karel Schwarzenberg: podle něj by naši politici měli bojkotovat zahajovací ceremoniál, jinak bychom se ale měli zúčastnit. Skoro jako by se radil s Cyrilem Svobodou, mistrem politického alibismu. Poslat na olympiádu sportovce, ale politicky bojkotovat její zahájení, je jako poslat do války s diktátory vojáky bez mandátu bojovat, specialita EU. Co tím chce kníže demonstrovat? Že vládní letka nemá dost leteckého paliva?
Politici jsou vůbec mistři zákeřnosti. V případě olympiády jim nějak uniklo, že z původně sportovní události nejdřív sami udělali velkou politiku, načež svou korupci nyní chtějí hodit na sportovce, kteří za ně vše zlegalizují – pochopitelně jen sportovně. Geniální!



Související články:

Pavel Kovář: EVERGREEN DĚJIN: OLYMPIÁDA A POLITIKA (Reflex online, 25. 3. 2008)
Tomáš Feřtek: ZRUŠTE TU OLYMPIÁDU! (Reflex online, 20. 3. 2008)
Anketa: BOJKOT OLYMPIÁDY V ČÍNĚ? (Reflex online, 17. 3. 2008)
Michal Komárek: SPIELBERG, DÁRFÚR, PEKING 2008 (Reflex online, 13. 2. 2008)