Tak jsme tady, soudruzi!

Tak jsme tady, soudruzi!

Tak jsme tady, soudruzi!

Naši kremelští přátelé se už nemůžou dočkat. Do Ruska míří z Prahy těžkotonážní delegace, něco jako tři králové: šéf ČSSD Jiří Paroubek, šéf jejích poslanců Michal Hašek a místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. Důvod? V Moskvě se prý lépe nakupuje.


„Naším cílem je, aby v Česku nebyli ani američtí, ani ruští vojáci,“ osvětlil Paroubek smysl návštěvy – radar. Ten už je dlouho jeho marketingovým esem: většina lidí o něm skoro nic neví, proto jich je většina proti. A Paroubek, jak známo, lidem rád naslouchá. Čímž nemyslím policejní odposlechy, oblíbenou kratochvíli policie pod vedením ČSSD. Předseda ČSSD je prostě jedno velké ucho. Pokaždé, když jeho straně přibude desetina bodu volebních preferencí, hned nás ujistí, že už se brzy vrátí. Ještě že tak. Třeba jako když jel navštívit syrské soudruhy s odůvodněním, že se připravuje na převzetí vlády – bohužel v Česku. Jistě: kde jinde než v Sýrii se na to připravovat? Doufejme jen, že se to obejde bez raket a atentátů.
Stejně je to legrace. Předseda ČSSD nemá žádný mandát o radaru v Rusku jednat, tedy pokud se tam nechce přihlásit k tomu, že to s Američany sám všechno začal. Jediným důvodem jeho návštěvy jsou samozřejmě prohrané volby z roku 2006, z nichž se dodnes nevzpamatoval. Stále si nemůže zvyknout, že už není premiér, proto se aspoň navenek chová, jako by byl premiér: podobné vtipy jako Topolánek, podobné podržtašky jako Topolánek, podobná výměna manželky jako Topolánek...
Pamatujete si ještě, jak chtěl Paroubek zabránit prezidentovi Václavu Klausovi, aby za státní peníze objížděl svět s jinými názory než Paroubek? Tehdy mu chtěl přiškrtit kohouty s penězi, originální nápad. Možná bychom měli Paroubka léčit jeho vlastní medicínou.