Do ulic!

Do ulic!

Do ulic!

Podle ministra vnitra Ivana Langera se všichni budeme v autě cítit bezpečněji. Ne proto, že by premiér Mirek Topolánek přestal jezdit do Brna na tenis. Vláda včera schválila zákon o policii, který má policisty vyhnat z kanceláří do ulic. Už teď se bojím ještě víc.



Bydlím v pražském Karlíně, který se může pochlubit Langerovým mauzoleem – vzorovou policejní úřadovnou. Nevím, kolik stála, ale mají tady prý i počítač a čekárnu, takže oběti nečekají za mřížemi a udat se můžete digitálně. Nedávno změnili v Karlíně i dopravní systém: hlavní průtah nahradili novým, přičemž jeden směr toho starého zaslepili. Někteří (párkrát i já) proto jeli kus po tramvajových kolejích, načež se na křižovatce napojili na nový průtah. Bylo to zakázané, ale jednodušší, rychlejší a ekologičtější!

Samozřejmě si toho rychle všimli i zdejší policisté. Někteří do té doby trávili nejvíc času buď u nového počítače, nebo v autě před mým domem, kde pravidelně čekávají na svého kolegu, zřejmě bydlícího v sousedním domě. Obvykle si přitom přečtou Blesk, Šíp i Aha a ještě se dobře vyspí. Co v Karlíně změnili dopravní systém, vytáhli do ulic.

Tedy: do ulice. Na celé dny se rafinovaně (za keř) zaparkovali na křižovatku, kde lidé, jimž nový systém zkomplikoval jízdu, sjíždějí z tramvajového pásu na nový průtah. Denně to bývá asi pět. Mohli byste zde zamordovat pět lidí nebo jen projet na červenou - a z auta by nevylezli. Co kdyby jel někdo po kolejích? Lepší zákon o policii je jistě fajn. Jen se obávám, že naše policie potřebuje i někoho, kdo jí řekne, že i v uniformě lze při práci přemýšlet. Asi to ale nebude Ivan Langer.