Něco nezdravého

Něco nezdravého

Něco nezdravého

Jaká ironie: Barbora Tachecí a Jana Bobošíková, dvě exmoderátorky ČT. Prvně jmenovaná kdysi žena s přirozenou asertivitou, druhá vždy jen urputná domina. Nyní, náhodou během volby prezidenta, se obě zbláznily; Tachecí sama ze sebe, Bobošíková z iluze moci. A šéf komunistů Vojtěch Filip s nimi.


Každý, kdo viděl Tachecí v jejím památném televizním vystoupení, věděl, že se blíží konec. Vytřeštěné oči, agresivita, umanutí sebou samou. Možná už ani netušila, že fakt nabídla spolupráci i Halině Pawlowské. U Bobošíkové, jež nyní Filipovi líbá ruce za nabídku do smrti se znemožnit, to šlo pozvolna: od předsevzetí zrušit dotované espreso v europarlamentu přes vinohradský think-tank, který navždy změní podobu EU, až po totální ztrapnění Topolánkovy manželky ve volbách. Námluvy s bolševiky jsou jen přirozeným vyvrcholením.
To Filip je stále obdivuhodný muž, pevný charakter. Něco jako kašpárek na baterky, co se fackuje sám. V neděli ho slyšíte říkat, že je pro tajnou volbu prezidenta, aby už v pondělí byl pro volbu veřejnou. A pak si v úterý v rádiu stěžuje, že KSČM má v prezidentských volbách nevýhodu, že do druhé volby nestačí volitelům představit své truckandidáty, z nichž žádný (kromě Bobošíkové) vlastně nechce kandidovat. Tohle je snad trochu moc i na bolševiky, ne?
Snad bychom se měli volby prezidenta vzdát a klíče od Hradu kvůli údržbě svěřit Ladislavu Jaklovi, jenž k tomuto prostoru chová stále větší úctu. V naší polistopadové historii totiž nepamatujeme normální volbu. Nejdřív volili Václava Havla komunisti, kteří ho chvíli předtím zavírali; načež jsme museli na den zavřít Miroslava Sládka; předposlední volbu zase odnesl rozumem Miloš Zeman. A letos? Škoda mluvit – a to jsme teprve začali.