In vino veritas

In vino veritas

In vino veritas

My Češi prý máme geneticky v chuťových buňkách slabost pro moravské víno. Aspoň tak to nedávno řekl na ČT v Dobrém ránu z Moravy a Slezska, což je po zákrutách češtiny Aleše Cibulky můj druhý nejoblíbenější zábavný pořad, moravský vinař - snad enolog. Doufám, že Čechy tentokrát myslel jen Moraváky.


Podle dotyčného, jehož jméno jsem už zapomněl, se proto všichni zase k moravskému vínu vrátíme, až opadne „módní vlna“ exotických nekvalitních vín, jaká se nyní do Česka za téměř moravské ceny dovážejí z USA, Jižní Ameriky, JAR či Austrálie. Ve výčtu už chybí jen Francie, Itálie a Španělsko, kde se zřejmě stále učí. Hmmm. Možná by moravští vinaři měli vyrazit do světa s vlastním vinným evangeliem: jak vyrobit nakyslý mok podivného buketu, který vám do hlavy vrazí štěp, a klidně mu říkat víno. Divím se, že tradiční evropští výrobci ještě v Bruselu nezažádali o rozumné nakládání s názvem jinak vznešeného nápoje, když to se špekáčky umí i Slováci. Grenadině do koly můžeme říkat jinak.
Už delší dobu se moravskému vínu vyhýbám, geneticky v sobě nemám buňky sebepoškozování. Trochu vynuceně jsem si na ně nyní vzpomněl v jednom severočeském penzionu, jehož vinný lístek obstaralo známé vinařství z velkopavlovické oblasti. Jeho desetiletý cabernet-sauvignon stál bezmála pět set korun, za což koupíte kvalitní bordeaux, burgundské nebo jakékoli světové víno – když můžete. Překvapivě slušný číšník nás varoval před podivně plesnivým buketem, podle moravských hostů to tak ale je v pořádku. Že by chuťové buňky?
Samozřejmě že není. Stále mám na jazyku trpkou, scvrklou chuť a před očima kotlinu, odkud pochází. Bůh jí určitě nežehnal vínem. Ne že by všichni moravští vinaři dělali úplně špatné víno. Někteří se chuti vína i celkem blíží, pochopitelně za nepřiměřenou cenu. Jde jen o to, že většina oněch exotických vín chutná mnohem líp.



Související články:

Hana Michopulu: NA VÍNO? JEDINĚ DO RAKOUSKA (Reflex. č. 41/2007)
Reakce na článek NA VÍNO? JEDINĚ DO RAKOUSKA v rubrice VY - MY (Reflex č. 42/2007)