Národní Letná

Národní Letná

Národní Letná

Jaká náhoda: dokud lidé neřekli, že takhle politiku nemůžete dělat ani v Praze, nehodila se Kaplického Národní knihovna na Letnou oficiálně proto, že se sem prostě nehodí. Najednou se na stejné místo znovu začíná hodit Košťálův pomník – Národní stadion.


„Máme předběžnou dohodu s primátorem,“ nechal se v HN slyšet Vlastimil Košťál, jenž by rád stavěl už příští rok.
Samozřejmě že i já už nyní vím, že předběžná dohoda s primátorem Pavlem Bémem je jako předběžná dohoda s flaškou rumu, že vám po ní nebude blbě. Možná za sebe nechá i v případě fotbalového stadionu hlasovat někoho jiného, takže na Letné nakonec vyroste skleněný hypermarket. Nebudu proto jeho víceméně souhlasnou reakci ani citovat, jsou to jen slova. Přesto: Národní stadion pro 40 000 lidí za tři miliardy, z nichž část chce Košťál po nás? Fakt?
Nechci se pouštět do debaty, v čem je esteticky či urbanisticky tak zásadní rozdíl mezi moderním obřím stadionem a knihovnou, že se první na Letnou předběžně hodí, zatímco druhý patří dodatečně na sídliště - nejsem odborník přes panoramata. Možná na pláni Košťál, starší konzervativní pán s profesionální bafuňářskou velkorysostí, který před řízením auta nikdy nepije, vidí neogoticko-barokní chrám, východní uzavření slavného panoramatu. Možná ne.
Nechci se dokonce pouštět ani do debaty, na co potřebuje stadion pro 40 000 lidí země, kde na ligovou imitaci fotbalu, jíž ne náhodou říkáme kopaná, chodí pár tisíc zoufalců, zatímco pár reprezentačních utkání uspokojí stávající stadiony; každý máme právo snít. Jen se ptám: co se v Himálaji stalo Pavlu Bémovi? Podlehl tváří v tvář nejvyšší hoře nějakému zlému druhu voodoo, takže se nám všem teď bude mstít?