Hleďme do Evropy!

Hleďme do Evropy!

Hleďme do Evropy!

Dívám se v HN na přehled příjmů ústavních činitelů, kteří si tak dlouho snaží sebrat aspoň ty nejdrzejší výhody, až zas při pohledu do Evropy zjistili, že by si vlastně měli přidat, a vidím divné věcí: např. že premiér má méně než předseda Senátu, jehož neznám. A že předseda sněmovny, který rozděluje slovo, bere víc než ministr financí, jenž rozděluje celý státní rozpočet.


Jsou to paradoxy. Samozřejmě chápu, že nejvíc bere prezident: jeho slovo má takovou váhu, že dokáže zrušit i výsledek mezinárodní architektonické soutěže. Ale co takový neznámý muž s knírkem, předseda Senátu Přemysl Sobotka? I s náhradami (neplést si je jako Jiří Paroubek s platem) si měsíčně přijde na 200 000 korun. Nevím, čím se zabývá Senát. Nicméně doufám, že jeho šéfa tak královsky neplatíme jen proto, že občas doprovází princezny. To by – a jako externista mnohem levněji - zvládl i věčný princ Ondřej Vetchý. Zvlášť když k nám ročně přijede zhruba jedna a půl princezny.
Naopak chudák ministr financí Miroslav Kalousek. Na fotce se sice nad svým platem 117 200 korun hrubého usmívá – jenže trochu jako Miroslav Kalousek. S výjimkou poslanců nejnižší almužna pro někoho, kdo dává všem ostatním? Nedivím se, že má občas ze zhrzenosti nutkání spojit se i s Jiřím Paroubkem.
To senátor za ODS Jaroslav Kubera je frajer – a ani se za to nestydí. Pokud jde o vlastní peníze, umí být severočeský konzervativec velkorysý jako komunista: zasviněnou atmosféru poslaneckých a senátorských příjmů chce pročistit spojením všech položek do jednoho přehledného platu. Velmi transparentní idea. Problém je, že má jít o 275 000 korun měsíčně; tedy víc než má prezident a víc než dvojnásobek současných poslaneckých příjmů. A co na to předseda sněmovny Miloslav Vlček, onen muž co při nedávném Masarykově výročí mluvil o sobě? Nápad se mu prý líbí...