Jaká Letná?

Jaká Letná?

Jaká Letná?

Nedávno jsem zde psal, že jsem zvědavý, jak se k blamáži s Národní knihovnou od Jana Kaplického postaví pražský primátor Pavel Bém, jehož jsem měl tendenci vidět v pekle patro či dvě nad ostatními politiky. Jaký idiot člověk může být zas a znovu, pokud jde o politiku. Bém je jedním z pionýrů celé levárny v režii ODS!

Nedávno jsem zde psal, že jsem zvědavý, jak se k blamáži s Národní knihovnou od Jana Kaplického postaví pražský primátor Pavel Bém (v článku TAK PRAVIL KLAUS), jehož jsem měl tendenci vidět v pekle patro či dvě nad ostatními politiky. Jaký idiot člověk může být zas a znovu, pokud jde o politiku. Bém je jedním z pionýrů celé levárny v režii ODS!
Už tři měsíce prý jedná o přesunutí stavby na periferii, aniž by o tom řekl jejímu autorovi. Vlastně nejde o estetiku. Ať si pražští zastupitelé ODS klidně lpí na svém středověkém panoramatu, nakonec vždy před volbami se rádi prezentují jako konzervativní strana – pokud konzervativní znamená zmizet po volbách do Himalájí. Jde o styl a věrohodnost. Necháte vedení knihovny klidně vypsat a vyhlásit výsledek mezinárodní soutěže o konkrétní budovu na konkrétním místě, načež váš čestný předseda, který by tak rád Nobela aspoň za něco, utrousí, že takhle NE.
Co uděláte? Není to lehké, ale snažím se na okamžik vcítit do politického myšlení. Stoupnu si na Karlův most, dám si klobásu a zahledím se někam mezi kyvadlo na Letné a Hrad. A místo svinčíku, který jsem na oblíbené pláni nechal nadělat kvůli tunelu, si představím knihovnu. Svatá pravda! Nikdo se nebude vyvyšovat nad panorama. A zvlášť ne emigrant, co po světě rozsévá divné baráky.
Zlatý Jiří Paroubek. Kdyby ještě náměstkoval primátorovi, nikdy by se něco podobného nestalo. Ten když slíbil, že doloží, že má na několik aut, bytů i mladou milenku, ukázal i své boty. A pánové, kdo z vás na ně má? Je zajímavé, že pokud jde o megalomanskou olympiádu, dokáže Bém být i velmi liberální. Jen se bojím, co se stane, až ho přesvědčí konzervativní fakta, podle nichž podobný podnik nikdy nevydělá – jen nás bude všechny stát další peníze. Možná olympiádu v tichosti přesune na Slovensko, jen o tom neřekne MOV.

Související články:
Petr Volf: NEJTĚŽŠÍ JE VYHRÁT - rozhovor s JANEM KAPLICKÝM
Petr Volf: KLAUS A KNÍŽÁK PROTI CHOBOTNICI
Miloš Čermák: ZATRACENĚ CHYTRÝ POPULISTA
Petr Volf: POROTA - rozhovor s VLASTIMILEM JEŽKEM
Petr Volf: VZEDMUTÁ VLNA
Petr Volf: COSI NEOBYČEJNÉHO
Andrej Halada: LETENSKÁ KNIHOVNA ANEB JSOU CHOBOTNICE PĚKNÉ?
Anketa: KLAUS BRÁNÍCÍ VLASTNÍM TĚLEM STAVBĚ KNIHOVNY?