Tak pravil Klaus

Tak pravil Klaus

Tak pravil Klaus

Když se Václav Klaus stal prezidentem, utrousil, že bude prezidentem aktivním, nikoli aktivistickým. Nyní vidíme, jak málo stačí, aby byl nepřímo prezidentem víc než aktivně-aktivistickým: pár militantních slov na adresu návrhu Národní knihovny od Jana Kaplického a díky pražské ODS možná žádná nebude.


„Jestli nebudou chtít, aby ta stavba stála, tak nebude. Ta stavba je katastrofa,“ řekl LN o Blobu za pražské zastupitele předseda jejich klubu Pavel Žďárský. Je to tristní, ale nedělal bych si z jeho totalitních slov legraci. ODS má na pražské radnici většinu a tři čtvrtiny jejích zastupitelů si prý srovnaly estetický názor s prezidentem; džínovou bundu nosí jen pod oblek, balenou vodu ukrývají v aktovce a zeleninové saláty jedí pod stolem v kanceláři. Jo, a Blob taky nebude. Skoro se obávám, že výsledek zimního hlasování o Kaplického projektu známe už teď: nakonec knihovnu postaví v areálu ruzyňského letiště, kam se na ni budou jezdit dívat turisté, když už celý pražský zakonzervovaný skanzen viděli. Nám nechají na Letné velké oko tunelu.
Sakra, co je tohle za metropoli: Minsk Alexandra Lukašenka? Porota architektů vybere projekt a politici s architektonickým zenitem tržištních kůlen, jimiž nechali zasvinit centrum, budou rozhodovat o jeho estetických parametrech? Docela mě zajímá, co na to primátor Pavel Bém. Jako lékař kdysi dokázal jít proti tradičním předsudkům ohledně drog. Jako primátor se nebál rozbít dogma, že primátor sedí na radnici a ne ve stanu v Himálaji. Doufám, že stejnou kuráž předvede i s Blobem.



Související články:
Petr Volf: NEJTĚŽŠÍ JE VYHRÁT - rozhovor s JANEM KAPLICKÝM
Petr Volf: KLAUS A KNÍŽÁK PROTI CHOBOTNICI
Miloš Čermák: ZATRACENĚ CHYTRÝ POPULISTA
Petr Volf: POROTA - rozhovor s VLASTIMILEM JEŽKEM
Petr Volf: VZEDMUTÁ VLNA
Petr Volf: COSI NEOBYČEJNÉHO
Andrej Halada: LETENSKÁ KNIHOVNA ANEB JSOU CHOBOTNICE PĚKNÉ?
Anketa: KLAUS BRÁNÍCÍ VLASTNÍM TĚLEM STAVBĚ KNIHOVNY?