Auty proti autům

Auty proti autům

Auty proti autům

Snad to máme v genech, podělat amatérskou polovičatostí i celkem ušlechtilý nápad. V sobotu kolem poledne chci projet po Smetanově nábřeží, ale nemůžu; v rámci Evropského dne bez aut je zavřené. „Změní se na korzo,“ referují LN. Skvělý nápad! V začouzené, ucpané peklo se kvůli tomu změnil přilehlý Klárov, část Josefova i Malá Strana.


Ještěže v Praze nikdo z EU neměřil emise, bylo by to na pokutu. Nic proti městským víkendovým dnům bez aut. Nic sice jako většina společných evropských akcí neřeší, ale aspoň vypadají vstřícně ve volebním programu. Politici v některých městech dokonce mají čas od času odvahu zavřít celá centra, takže se na 24 hodin doopravdy změní v korza. Obvykle však v neděli, kdy má většina obchodů a služeb zavřeno. Ne v sobotu, kdy spousta lidí ještě potřebuje do centra zajet – a teď nemyslím výlet tramvají. Je až obdivuhodné, jaký chaos a svinčík dokáží pražští politici způsobit i v sobotu, kdy mají volno. Doufám, že to nemá nic společného s Himálajem, kde je celkem jedno, jestli je neděle nebo úterý.
Uzavření pár stovek metrů a nahnání veškeré dopravy do nejužších uliček chce velké politické koule – na naše politiky snad až příliš velké. Vidím proto spíš pražské radní, jak večer sedí v baru nad mapou města, až se někdo po šestém panáku zeptá: „Tak kde to zavřem?“ Začnou zeširoka, záhy ale zjistí, že jelikož si všichni dávno zařídili bydlení v samém centru, nemohli by v sobotu ani vyjet na golf. Skončí s kouskem nábřeží. Načež někdo řekne: „Tak jim tam aspoň dáme nějakej program, ne?“




Související články:
Tomáš Feřtek: MAJÍ CYKLISTÉ ZABLOKOVAT MAGISTRÁLU?
Tomáš Feřtek: DO SEDEL!
Tomáš Feřtek: MILÍ CYKLISTÉ, BRAŇTE SE!