Docent jede do New Yorku

Docent jede do New Yorku

Docent jede do New Yorku

Prezident Václav Klaus, pro hradní podřízené Docent inženýr, se chystá do New Yorku, konkrétně do OSN. K boji se změnou klimatu chce i světovým hlavounům říct, co říká nám doma, když prohraje nějaký spor: je ohrožena demokracie. Podle Martina Bursíka je naopak Klausovými pitomostmi ohrožena naše ambice být nestálým členem Rady bezpečnosti OSN. Pěkná katastrofa.


Nejdřív ke Klausovi: co se zavřel ve studovně na Hradě, je ohrožena demokracie vždy, když není po jeho – třeba když prohraje v tenise. Nechme ho o tom klidně promluvit i v OSN, nakonec kde jinde? Nejdražší kecárna světa s tím má velmi bohatou zkušenost: šedesát let tady největší řezníci obviňují z ohrožení demokracie demokratický svět, načež si dojedou nakoupit na 5. avenue. Klaus má navíc svým způsobem pravdu: zelené lobby jde v podstatě o to samé co tradiční průmyslové lobby: o peníze. Jen se u toho tváří vlídněji a místo nakyslého smogu nám občas daruje velký koncert. Čímž vůbec nechci říct, že necítím, když mají v Litvínově horší den, na rozdíl od prezidenta.
A Bursíkův argument, že Klaus v OSN jako prezident ohrozí naši šanci stát se nestálým členem Rady bezpečnosti? Hmmm. Dívám se na historický seznam nestálých členů a vidím země jako Bělorusko, Angola, Bangladéš. Vidím dokonce i komunistické Československo a ranou Českou republiku. Nic k závidění. Hned vedle vidím země, které nestálými členy nikdy nebyly: Lucembursko, Lichtenštejnsko, Švýcarsko. Dodnes se z toho vzpamatovávají.