Slyšte pravdu

Slyšte pravdu

Slyšte pravdu

Na Pražském hradě řádí poslední dobou velká intelektuální vichřice. Prezident Václav Klaus dělá rešerše připomínek nadšených čtenářů jeho knihy o klimatu, která se mu začíná rozrůstat do další knihy o klimatu; mluvčí Petr Hájek běhá po nádvořích s teploměrem a zapisuje údaje do grafu přímé závislosti svobody na teplotě. Mezitím ještě stíhá psát do MfD hezké články o článcích o Klausovi, jako např. Malý velký podvod J. J. & spol.


J. J. je Jan Jandourek, který si v MfD udělal legraci z uvedení dokumentu britského režiséra Martina Durkina Velký podvod s globálním oteplováním, což je v tomto případě zřejmě ta nejmilosrdnější reakce. Ne snad kvůli filmu, pro Hrad nyní stejnou modlu jako pro opačný tábor film Ala Gora, samotnému. Jeho uvedení provázel takový patos revoluce za svobodu, že jsem málem vyrazil na Letnou zpívat Hutkova Ježíška. Konečně se nám někdo odvážil říct pravdu – náhodou opět Hrad. Skoro se bojím, co to bude příště.
„Jak je většinou zvykem na seminářích Centra pro ekonomiku a politiku, úvodní slovo patřilo Václavu Klausovi, neformální hlavě tohoto významného pravicového Think Tanku,“ popisuje Hájek uvedení dokumentu. Ještě že není zvykem CEP svěřit úvodní slovo jihočeským dojičkám krav. Ty mluvívaly zhruba ke všemu, když se v Rudém právu bojovalo proti třídnímu nepříteli stejnou dikcí, jakou vždy Hájek vytáhne, když si někdo dovolí nesouhlasit s Klausem. Větší PR katastrofu svému bossovi způsobila snad jen půldenní mluvčí Jiřího Paroubka, jež si myslela, že je prezident.