Nejdražší reality show

Nejdražší reality show

Nejdražší reality show

Právě jsem se vrátil z německého Rostocku, kde tisíce mladých lidí protestovaly během zasedání G8 proti všemu, hlavně proti kapitalismu. Proč ne. Západní kapitalismus zanechal poslední dobou tolik mladých lidí s tolika penězi, pohodlím a volným časem, že nevědí co s tím. Neprotestovat proti tomu aspoň občas, navíc v době mezinárodní emancipace, kdy si všichni chceme nést trochu viny, by byl hřích.


Mluvčí různých frakcí protestantů donekonečna přesvědčovali reportéry, že do Německa nepřijeli proto, aby ho rozmlátili, ale aby přesvědčili státníky z G8 o nutnosti pomoci Africe, podnebí a čemukoli, co je zrovna napadlo. Bono se dokonce na CNN tak rozčílil nad africkou školou bez střechy, až si sám strhl z obličeje oranžové brýle. Dokonce mu i věřím, že svou misi – stejně jako hrstka organizátorů – myslí upřímně. Zvlášť když G8 opakovaně nedodržuje své sliby. Zbytek je ale velký mediální švindl. Většina protestantů si uvědomila, že v tak blahobytné, spořádané a nudné době jako dnes si člověk užije dobrodružství už jen během summitů, kdy je možné omluvit ničení cizího majetku táním ledovce.
Vlastně to celé připomíná televizní reality show Trosečník mínus Marek Vašut: doma seberete spacák, sednete na vlak a týden se moc nemyjete, v poli jíte z erárních talířů, čtete levicové pamflety, provokujete všechny možné ozbrojené složky a nakonec se poperete mezi sebou. Pak se zase vrátíte do školy nebo do zaměstnání. Možná, že kdyby někdo sečetl náklady na všechny policisty, vojáky, zvláštní útvary, helikoptéry, transportéry, lodě, vodní děla a dopravní policii, zjistili bychom, že spousta afrických škol může mít střechu, aniž by spousta evropských, amerických či kanadských obchodů přišla o okna.