Pan Radar

Pan Radar

Pan Radar

Tomáš Klvaňa, bývalý mluvčí prezidenta Václava Klause, nyní pracující pro tabákový koncern BAT, se stal koordinátorem vládní komunikace programu protiraketové obrany – jinak vládními ústy americké radarové základny. „Budu trvat na tom, aby lidi dostali o radaru co nejvíce informací,“ prohlásil pro LN. Skvělá zpráva. Otázka je, jakých informací.


Americký radar bohužel ukazuje, jak to vždycky dopadne, když se otázka státního strategického rozhodnutí zvrtne v ideologickou frašku, které se chytí levicoví humanisté, pacifisté, anarchisté, naštvaní důchodci, profesionální demonstranti, Jiří Paroubek a zhruba každý, kdo měl dávno sedět pod zámkem. Celou věcnou diskusi můžete spláchnout do WC, poslední racionální argument totiž zpravidla umírá s prvními slovy mladých komunistů, kteří by o vojenských základnách měli vědět své. Jedinou objektivní informací ohledně radaru tak dodnes zůstává, že ho Američané chtějí v Brdech – pokud se v Pentagonu nepřekoukli v mapě.
Nyní se tedy vláda rozhodla, že naivní populismus Jana Tamáše, mluvčího iniciativy Ne základnám, vyváží profesionálním komunikátorem tabákové firmy s vládními argumenty po ruce.
To jen posouvá její argumentační věrohodnost na úroveň argumentační věrohodnosti tabákové lobby, jak ji známe z knihy Christophera Buckleyho Děkujeme, že kouříte, což není nic osobního proti Klvaňovi. Jestli má vláda skutečně potřebu vytvořit dojem, že o radaru máme dost objektivních informací, měla ustavit parlamentní komisi s odborníky - samozřejmě s vyloučením komunistů. Angažováním jednoho mluvčího vylepší maximálně jeho konto.