Přijeli prezidenti!

Přijeli prezidenti!

Přijeli prezidenti!

Musí být skvělé být prezidentem středo- či východoevropské (je to vlastně jedno; středoevropský je jen eufemismus za hanlivý východoevropský, obvykle kvůli investorům) země jako Česko. Pozvete si čtrnáct svých kolegů, a novináři i policie honí neexistující holku. Prezidentská agenda? Přesuny po městě. A kde že se to vlastně hlavy států sešly? Někde u rozdvojky dálnice D1?


Bylo bizarní sledovat na ČT večerní zpravodajství o setkání prezidentů, zvlášť když jsem i já v Brně honil neexistující holku a pošuky z Hnutí Grálu, takže má aura byla obzvlášť zhuštěná. Pražská moderátorka se zdejšího reportéra dramatickým hlasem ptala, jaká je v Brně bezpečnostní a dopravní situace. Ze zahrádky restaurace v centru města můžu potvrdit, že v Brně byla bezpečnostní a dopravní situace stejná jako normálně: skoro nikdo skoro nikde. Snad až na zvýšený počet žen v ulicích - a teď myslím ženy připomínající ženy, co poskytují ženské služby. Snad proto měli prezidenti i jejich ženy většinou oddělený program. Tedy pardon: sem tam samozřejmě nechyběl nečekaný zákaz vjezdu, bez nichž by byla prezidentská setkání úplně nudná.
Pořád hledám z prezidentského setkání nějaký výstup – a pořád nemůžu žádný najít. I když: podle Brňanů, kteří stejně jako já neumějí jména patnácti prezidentů a jejich zemí vyjmenovat, se setkání účinkem neminulo. V Brně uklidili a zatřeli graffiti, na což předtím nemohli najít peníze. Jen se obávám, že je nenašla prezidentská kancelář.