Míša je zpátky

Exposlanec ČSSD Michal Kraus, jenž se před časem vzdal funkce poslance poté, co kvůli kakau poslal z účtu své matky do Ghany podivných 50 000 dolarů a z euforie se podepisoval jako ředitel, se vrátil. Výkonný výbor ho zvolil do předsednictva partaje a Jiří Paroubek mluví o pseudokauze - Kraus totiž nebyl obviněn. Spíš by měl mluvit o svém dalším podvodu na voličích.


Teflonový bafuňář Kraus, jehož z poslanecké lavice nevymetl ani Listopad, se stal Paroubkovou předvolební ikonou boje ČSSD s korupcí, jedním z tzv. šibalů, s nimiž nelítostně zatočil. Ti vloni na jaře v ČSSD i kolem ní vyskakovali rychleji, než Paroubek stačil pořádat tiskovky, proto i šéf ČSSD usoudil, že jestli se nechce po volbách vrátit na pražský magistrát, musí s tím něco udělat. I Krause vyřešil stejně jako všechno v politice: kosmeticky, z panické hrůzy z veřejného mínění úklidem z médií. Poslanec se stáhl z Prahy, kde se stal synonymem zkorumpovaného blázna, do Liberce. Tam v klidu zůstal šéfem místní ČSSD, ačkoli se dál účastnil zasedání předsednictva partaje. Sám Kraus nyní přiznává, že se vlastně nemá kam vracet, nic se pro něj nemění. Z vysoké politiky nikdy neodešel.
V Krausově kauze vůbec nejde o jeho vinu či nevinu; nakonec každý má občas právo podepsat se jako direktor, nejen v Bohnicích. Navíc hodnota vyšetřování politické korupce českou policií se obvykle rovná hodnotě vyšetřování poslanecké komise – vyhozené peníze. Jde o to, jak si Paroubek stále představuje politiku: jako hru s čísly veřejného mínění, jež mu na podnose nosí Tvrdík s Dimunem. Když něco smrdí, naoko to přiklopíme tak, aby to necítili voliči. Po čase to zase klidně odklopíme. Člověk musí šéfa ČSSD až obdivovat, jak je hloupý.