Zaplaťte dvakrát

Agrární komora se rozhodla zničit žaludky nás konzumentů potravin tím, že půjde do boje na záchranu českých zemědělců. Před prodejnami Intersparu letáky protestuje, že nákupem dovezeného masa likvidují tuzemské zemědělce. Vůbec nevadí, že část dovezeného masa pochází z Česka, v zahraničí se pouze zpracovává, aby nevypadalo jako falešná svíčková. Mnohem horší je, že zemědělci pořád chtějí rozhodovat za nás, co chceme jíst.


Prezident komory Jan Veleba vyčítá obchodníkům, že dovážejí stále víc potravin, aniž by k tomu měli ekonomické důvody. To je nesmysl. Jestli hypermarkety, samy určitě mající daleko ke svatým, pokud jde o červy či hygienu některých pokladních, v něčem vynikají, pak právě v ekonomických důvodech, které obvykle neznají národní sentiment. Rozhoduje pouze cena a kvalita, přičemž v Česku především cena, jak víme podle omývaného a znovu vystaveného zeleného masa. Veleba chce proto od ministerstva zemědělství politickou podporu a peníze na dlouhodobou kampaň, jež by prodej tuzemských potravin podpořila. Další Klasa, jež nás nyní ročně stojí přes 200 miliónů korun. Ve skutečnosti tedy žádá nás, abychom si ještě jednou zaplatili, že si budeme chtít koupit český steak.
Což při pohledu do většiny masen prodávajících české hovězí až na výjimky nechci, ani kdybych ho měl zaplatit jen jednou. Možná by se měl prezident agrárníků podívat na irské hovězí. Jistě: jestli je něco v EU postavené na hlavu, pak politika zemědělských dotací pokřivující ceny potravin na celém světě. To ale neznamená, že bychom se měli vydat cestou národních kampaní, na kterých zpravidla tratí jediný článek výrobně-prodejního řetězce – zákazník. Možná někteří domácí farmáři skutečně zkrachují, jak v rámci lobbingu neustále vyhrožují. No a co. Stýská se někomu po bulharských botách, které taky nikdo nechtěl kupovat?