Letos dobrý

Šéf ČT Jiří Janeček a jeho programový i vrchní ředitel František Lambert mají menší morální problém: prvně jmenovaný tři roky věděl, že druhý sloužil u Lidových milicí, takže neměl v této funkci co dělat. Člen rady ČT Petr Uhl ale upozornil, že podle nového zákoníku práce může i v této funkci pracovat milicionář. A co na to Janeček? Zřejmě se opře o zákoník práce – ten nový.


Ještě že tak. Protože v každé jiné veřejnoprávní televizi nekomunistického typu by něco podobného bylo na okamžitého padáka obou dvou. Jak se pak mají, sakra, Václav Moravec, Nora Fridrichová a Ota Svoboda každou neděli ve stejné televizi dobrat nějaké morálky? Janeček si zřejmě vzal příklad z politiků, jenž také mívají menší morální problém - a které za to ČT tak ráda tepe. Pokaždé když někdo jako poslanec Michal Kraus v televizi prohlásí, že šlo o standardní bankovní operaci, cítíte africké kakaové boby. Nyní vidíme za novým zákoníkem práce uniformu LM.
Lambert prý nikoho neřezal, byl komunista jako každý jiný a v ČT odvedl hromadu prospěšné práce, takže bychom ho podle Janečka neměli házet do jednoho pytle s ostatními milicionáři, kteří odvedli hromadu jiné prospěšné práce. To je ale argument, který by do WC spláchla i uklízečka v ČT. Demokratické země stojí a padají s dodržováním zákonů a pravidel, které si samy definují. To je mimo jiné dělí od zemí, kde na dodržování zákonů a pravidel, které si obvykle samy nedefinují, bdí organizace jako Lidové milice. Setrváváním ve svých funkcích nás Janeček s Lambertem vracejí do doby, kdy milicionáři pravidelně pochodovali i na obrazovce ČST.