Chudák kníže

Podle Václava Klause nebude kníže Karel Schwarzenberg jako ministr zahraničí především v EU dostatečně hájit české zájmy, protože česky mluví trochu jako Bernd Posselt a v Rakousku nemusí bydlet v hotelu. Soudě dle Schwarzenbergova vystoupení v Otázkách Václava Moravce se nemusíme bát. Až na nás přijde na summitu EU řada, kníže zívne a řekne: pojďme se na hodinku prospat.


Což bývá ve vrcholné politice často mnohem bezpečnější, než když státníci přemýšlí. Viz Klausova paranoia, euroústava, o jejímž osudu se bude letos rozhodovat. Před pěti lety vznikl Konvent, který měl pouze připravit dokument zjednodušující fungování EU. Kdyby se tehdy jeho členové drželi zadání a moc nepřemýšleli, mohli nás dnes ušetřit většiny zbytečných summitů. Ale zpět ke Schwarzenbergovi. Že mu jeho spřízněnost s německy mluvícím světem bude bránit hájit české zájmy, může v dnešním světě napadnout jen někoho, jehož obzor se poslední dobou scvrkl na zdi prezidentské kanceláře. Naopak. Právě Klausova vlastenecká potřeba reagovat jako prezident na každý rakouský či německý pšouk parlamentní či regionálně-zemské úrovně, vrací naše vztahy s německy mluvícími sousedy zpět na pivní úroveň. Kdyby nad tím prezident stejně jako kníže jen zívl, prokáže tzv. českým zájmům nejlepší službu.
Schwarzenbergův problém spočívá spíš v tom, že vypadá jako rozumný člověk, jenž dává před nudnými eurosummity přednost lovu divokých kachen a např. o euroústavě ví jen to co většina z nás: že má hodně stránek. Pak by se ale měl držet kachen. Jako ministr zahraničí členské země by měl mít na budoucnost EU jasný názor. Občas by měl unijní dokumenty i číst. Stejně tak bude muset u jednoho stolu sedět se socialistickými fanatiky typu Lubomíra Zaorálka, což vůbec není aristokratický způsob trávení času. Zvlášť když na území EU při jednáních dávno neplatí právo pušky.