Velká žena Němcová

Ne, řeč není o Boženě ani hodné babičce, nemám rád národní kýče. Řeč je o Miroslavě Němcové, která je po víkendovém kongresu ODS pouze bývalou místopředsedkyní strany. Za své nezvolení do čela ODS teď Němcová nenadává sobě, ale macho jedincům, jak je poslední dobou módní mezi lidmi z podivného oboru gender studies.


Podle místopředsedkyně sněmovny likvidují „dominantní muži“ ve straně „výrazné političky“ a nedávají jim šanci dlouhodobě se v politice prosadit. Machismus se projevuje mimo jiné i tím, že když si prý vzala na stranickém jednání slovo, přestali ji muži poslouchat a začali se bavit mezi sebou. Hmmm. Řečeno s jejím stále vtipnějším předsedou možná prostě jen uznali, že nemá koule jako oni, což je jistě lichotka. Nakonec Mirek Topolánek na to reagoval slovy, že „vrcholná politika je jako hokejová šatna. Je tam binec, hluk a smrad.“ O tom žádná. Nakonec my voliči to víme nejlíp. V případě Němcové bychom ale neměli věci mezi nohama zaměňovat za inteligenci či kvalifikaci, které až na různé dílčí modifikace (např. čtení mapy) pohlavní dělení neznají. Buď je máte, nebo jste – Němcová.
Začněme inteligencí. Dodnes nezapomenu na srdceryvný projev, který Němcová přečetla, když se Václav Klaus měnil ze skutečného na čestného předsedu ODS. Kvůli slzám z věčného místa v srdci a podobným slovům dodnes pořádně nevidím na klávesnici. A stále jsem nezapomněl ani na její projev na posledním kongresu ODS, kde trvala na bezhlavém odmítnutí vyjednávání s ČSSD. A kvalifikace? Pod jejím vedením dostala ODS na Vysočině žalostný počet hlasů a jiné to nebylo ani při poslední volbě vedení sněmovny: dostala jich ještě méně než Vojtěch Filip. Jaká strana by si podobnou političku znovu zvolila do svého vedení? Pravděpodobně ani Strana žen ne!