Volím méně psího trusu

Soudě podle mediální interpretace výsledků komunálních a senátních voleb se z Česka, kde ještě v červnu hodila polovina voličů hlas Jiřímu Paroubkovi a Vojtěchu Filipovi, stala pravicová bašta, drtivě totiž zvítězila ODS. Mnozí to dokonce vykládají jako referendum proti Paroubkovi, jehož výsledek by měl ovlivnit sestavování vlády. Zbožné přání nás, kteří by předsedu ČSSD rádi viděli v exilu. V Havířově dostal 4 215 hlasů i zastřelený náměstek primátorky.


Co to znamená? Nic víc než to, že jsme stále stejní levičáci, přestože ODS nyní v průzkumech zvýšila náskok před ČSSD. I ten může odrážet jen to, že se Paroubek propadl do stejné žumpy politiků jako Filip: nikdo pod sedmdesát let se zbytkem soudnosti se k jeho volbě veřejně nepřizná. V senátních i komunálních volbách se volí o zcela něčem jiném než ve sněmovních, jak víme nejlíp z volebních billboardů. I tak pravicový politik jako pražský primátor Pavel Bém sliboval nové kilometry metra, klasický slib kdysi komunistů, dnes socialistů. Nic o rovné dani či bolavých reformách. I proto teď může vládnout úplně sám.
Zvlášť komunální volby bývají antiideologické, nemají tedy se sestavováním vlády vůbec nic společného. Lidé volí podle (ne)čistoty chodníku. Občas dokonce regionální politici ODS praktikují téměř program ČSSD, viz v Mostě. Proti vysoké nezaměstnanosti bojuje zdejší primátor z ODS státem dotovanými montovnami, nikoli mozkovnami, jak hlásá ideologický program ODS. Kvůli fabrice NEMAKu obětoval i práva soukromého farmáře. A volební výsledek ve městě, kde ještě před čtyřmi měsíci výrazně vyhrála ČSSD? ODS ji nyní výrazně porazila. Neříkejte ale jejím voličům, že jsou pravičáci. Příště by mohli doopravdy volit Paroubka.