Daleko nejlepší levá

Nedávno jsem si zde dělal legraci z politologů na telefonu, kteří vždy rádi a moudře promluví do televize. Nechápal jsem, proč veřejnoprávní ČT, kterou máme povinně platit, musí kvůli každé lidovecké zradě volat politologovi, když si každý druhý den může přečíst noviny někdo z její redakce. Politologové, z nichž mnozí vládnou verbálním talentem TELE TELE, stejně večer neřeknou nic jiného.

A taky jsem často cítil levou: někteří z nich jako by se politiku pokoušeli dělat, místo aby zůstali u pokusů zformulovat komentář. Nyní vychází najevo proč.
Jako na „daleko nejlepší vládu České republiky“ budeme na Jiřího Paroubka vzpomínat podle politologa Jana Bureše, jak zjistily z Deníků Bohemia HN. Proč? Určitě ne kvůli politologickému hledisku, které v civilizovaných zemích obvykle nechválí autokratická období plná korupce. Důvodem je, že jeden z nejcitovanějších politologů je současně i politikem, což nebývá nejvěrohodnější kombinace ani pro novinové komentátory. Za ČSSD sedí nejen v dobříšském zastupitelstvu, ale i v její školské komisi. Sám Bureš navíc připomíná politické turisty, jimž se zásadoví politologové tak rádi vysmívají. Začínal v KUD-ČSL, protože chtěl ale dál působit v zastupitelstvu, přešel do ČSSD. Skoro jako bratr Miroslav Kalousek!
Burešův případ samozřejmě neznamená, že jsou politiky všichni politologové, kteří k nám promlouvají z médií. Někteří, jako taky často citovaný Bohumil Doležal, to nikdy nedotáhnou ani na politiky. S nádražáckou čepicí a prošívanou bundou by jim nehodili hlas ani důchodci KSČM. Pro média z toho plyne jediné: až se na naší politické scéně zase objeví někdo jako Jiří Paroubek, což může být vzhledem k Topolánkovým vyjednavačským schopnostem zatraceně brzo, nemusí nikam volat. S klidným srdcem můžou sama říct, že na něj budeme vzpomínat jako na daleko nejhorší vládu České republiky.