Polovina idiocie

Proč jsou politici tak stupidní? Nevím. Možná proto, že můžou. Platíme si je, ať dělají sebestupidnější věci, což je odlišuje od nás ze soukromého sektoru, kteří si v práci můžeme dovolit jen méně stupidní věci – viz já. Například místopředsedové ODS a ČSSD, Petr Nečas a Zdeněk Škromach v posledních Otázkách Václava Moravce. Ani jednoho z nich jistě nikdo nikdy neobvinil z nadměrného intelektuálství, přesto: sednout si v neděli v poledne do televizního studia, přitrouble se usmívat...

a hodinu se před zraky statisíců diváků hádat o to, jestli je sto ze dvou set ne-většina, ne-menšina nebo jen prostá polovina, vyžaduje silnou vnitřní integritu. Mnoho lidí by vás taky mohlo obvinit, že jste obyčejný idiot.
Vidět a opravdu i poslouchat Nečase se Škromachem byl očistec, za který bych měl dostat zaplaceno i já, jen nevím od koho. Člověk hned snáz pochopí, proč se LN rozhodly ignorovat současné domácí politické zpravodajství, jehož hlavní zprávou už šest týdnů bývá, že se ODS s ČSSD, které pro trvalou ne-dohodu ustavily několik různých vyjednavačů-garantů, zase na ničem nedohodly, takže všichni nově zvolení zástupci mají dál štědře placenou dovolenou. A důvod? Soudě dle obou místopředsedů nikdo v ODS ani ČSSD pořád neví, jestli je sto ze dvou set ne-většina, ne-menšina nebo jen prostá polovina. Fajn. Možná by v televizi měl místo koktajících politologů promluvit jeden verbálně pregnantní matematik.
Vlastně to trochu chápu. Už půlstoletí, odkdy je dobře placenou činností, je politika (až na pár výjimek) doménou jedinců, kteří jinak mají potíž nalézt své uplatnění. Viz Jan Kavan, Vlastimil Tlustý či Jiří Karas. Chápu i to, že po volbách politici na voliče kašlou - i to patří vedle Jiřího Paroubka k nechtěným kouzlům demokracie. Že jim to ale není hloupé aspoň vůči Moravcovi? Nevědí snad Nečas se Škromachem, že právě kvůli politikům jako oni Moravec před časem sekl s moderováním? Nebo že kvůli zapřísáhlé objektivitě nechodí volit? A že ho hodina s nimi a mentální příprava na ni každý týden vyčerpává tak, že nemá ani přítelkyni? Nemohli by začít pracovat aspoň kvůli němu?