Vítěz Rocco

Kdo je vítězem českých parlamentních voleb? Zajímavá otázka v situaci, kdy Čechy volí pravou, zatímco Morava levou rukou. A nechoďte na mě s pár modrými okrsky východně od Čech, jde o úroveň statistické chyby. Podle Českého statistického úřadu je vítězem ODS, podle Jiřího Paroubka – aspoň dle jeho povolebního chování - on sám. Bohužel má pravdu. S nepravděpodobnou výjimkou, že by odjel na doživotní dovolenou na Slovensko, kde nyní vyhráli volby jeho političtí přátelé, drží trumfy pro všechny situace. A bohužel pro nás všechny s nimi náležitě hraje.


Není to ani týden, co jsem tady ke své velké hrůze psal, že se ODS měla dávno domluvit s ČSSD a všechny nás ušetřit týdnů blamáže, jak úspěšně pokračují jednání o koalici, která nikdy nebude vládnout. To už ostatně pochopil i Mirek Topolánek, jenž nyní nabízí ČSSD nesmyslnou účast ve čtyřkoalici. Argument, že tak činí právě proto, aby se Paroubek znemožnil před voliči, je k ničemu. Před pravicovými voliči se znemožnil hned poprvé, co promluvil v televizi, víc už to nejde. A jeho voliči ho za dosavadní chování milují. Přesně kvůli tomu ho volili.
Paroubek se nyní v ČSSD chová jako pionýrský vedoucí, který kolem sebe jednohlasně semkl děti s červenými šátky: dobře ví, že dokud budou ideologicky v opozici, nikdo z nich proti němu nezvedne ruku. V momentě, kdyby nechal někoho sednout na ministerskou židli ve vládě, která není zcela podle jeho představ, hrozí mu zrada kvůli ministerskému pudu sebezáchovy. Ten, jak víme z praxe, cynicky velí následovně: hlasuj tak, abys měl svou židli jistou i zítra. Partaj, svědomí i svého bosse nacpi do záchodu.
Topolánek i Paroubek sice říkají, že velkou koalici nechtějí, za současného stavu je ale obdobou velké koalice téměř jakákoli politická konstelace: jak menšinová vláda ODS za podpory ČSSD, tak Paroubkem navrhovaná vláda úředníků. Už vidím, jak velké strany, které vyhodily v kampani miliony a měsíce nám kazily život, za sebe nechají vládnout úředníky. Budou z nich politické loutky ODS a ČSSD, ještě než uvidí svá jména na seznamu ministrů. Pak je tu ale ještě jedno řešení, zřejmě úplně nejošklivější: bude vládnout Paroubek, Filip a ti zelení, kteří pořád nechápou, proč je jejich předseda Martin Bursík nechce nechat být zelenými a tlačí je doprava.