Větrání uniforem

Tento týden si policie naposled užívá akci Kryštof, při níž naděluje jen pokuty. Proč ne. I polyesterová uniforma potřebuje v horku vyvětrat, aby splňovala hygienické předpisy EU. Stejně tak výkaz práce a zelenobílé mondeo s koženým vnitřkem. Navíc české silnice jsou už léta arénou psychoušů, kteří se k autu nikdy neměli ani přiblížit, natož ho řídit. Potud OK, všichni potřebujeme čas od času represi, aniž bychom měli na autě dvě křídla. Proč to ale dělat tak zbytečně?


Můj známý policajt mi vysvětlil, že policie pořádá poslední Kryštof proto, aby řidiče připravila na ještě tvrdší postihy, které nás čekají od července. Fajn. Snad proto se všichni policajti alibisticky zašili s dalekohledy (doufám, že ne proto, aby koukali k nejbližšímu rybníku) na místa, jako jsou konce dálnic či jejich zúžení se sníženou rychlostí, kde vždycky někoho chytíte, že překročil šedesátku nebo předjel o kamion víc, než mu bílá čára dovolovala. Bohužel ale nikdy k ničemu nevychováte. Nejhorší přestupky, jako předjíždění přes dojitou plnou čáru, projíždění obcí stovkou nebo jen řízení vytuněnýho auta, se obvykle dějí na úplně jiných místech. Jejich potrestání vyžaduje od policie mnohem víc úsilí než práci s dalekohledem a plácačkou.
Shodou okolností jsem měl včera to štěstí zažít Kryštof na plzeňské dálnici a v jejím okolí. Uniformy byste nepřehlédli ani po deseti panácích. Stály totiž vždy na úplně stejném místě, za každým omezením rychlosti. Efekt? Všichni, kdo ještě pár kilometrů předtím páchali nejhorší přestupky, stačili včas zabrzdit. Hned poté se vrátili ke svému běžnému stylu jízdy, který si stejně jako syrečky nemusíme nechat mezinárodně patentovat. Žádný jiný příčetný národ nám ho totiž nikdy neukradne.
V policejní síti uvízli snad jen největší pitomci, kteří věří, že policajti jsou ještě větší pitomci. Nebo ti, kdo si zapomněli brýle. Na to ale nepotřebujete jméno Kryštof. Je sice pravda, že obvykle bývá užitečnější, když policajti moc nepřemýšlejí a drží se zákonů. Občas by ale zapojení hlavy neškodilo ani jim..