Ad volby

Nemáme sice ještě novou vládu – a nějaký čas, zdá se, zřejmě ani mít nebudeme, takže si aspoň pár dnů užijeme skutečnou demokracii. Zato máme jako obvykle po volbách spoustu politických komentářů. Například Petruška Šustrová si myslí, že jsme vyšší volební účastí dokázali, že jsme občanská společnost starající se o věci veřejné, jíž tak opovrhuje prezident Václav Klaus a ODS.

Nic proti jakékoli špatné srandě, ale k čertu s občanskou společností, jejíž polovina se o věci veřejné stará tím, že zvolí Jiřího Paroubka a Vojtěcha Filipa, kteří se ze všeho nejradši starají o naše věci soukromé, peníze nevyjímaje! Pro všechny jejich voliče by měla platit jediná výsada demokracie: právo starat se o věci veřejné v jiné zemi.
Jiní komentátoři zase brečí nad bipolaritou české společnosti, rozdělené na pravici a levici. Žádný důvod k breku - naopak. Při pohledu na naši politickou mapu se nejdemokratičtějším řešením, jak společnost stmelit, jeví odstřižení rudé Moravy, s jejíž občanskou společností začínám chtít mít společnou jen dobře střeženou hranici, jíž neprojdou žádní žoldáci, agenti-přisluhovači, ani Vojtěch Filip. Stejně všichni víme, že než se opijeme, vyznáváme odlišný folklór a mluvíme jiným jazykem. Samozřejmě platí, že podobně jako v době dělení Československa by měli mít moravští nekomunističtí voliči, což se po Paroubkově gottwaldovském projevu samozřejmě nevztahuje na voliče ČSSD, právo usadit se v Čechách a starat se o věci veřejné zde. Moravě bychom mohli ztrátu kompenzovat některými severočeskými voliči, kteří si pravděpodobně spletli volební lístky.
Korunu všemu nasadil Luboš Palata, když napsal, že nejlepším řešením by teď byla velká koalice ODS a ČSSD, protože jsou si jejich programy blízké. I ČSSD prý chce „reformy zdravotnictví a penzijního systému, vzdělanostní společnost, příznivější podmínky pro podnikání a modernizaci země.“ Nevím, jakou ČSSD má Palata na mysli, ale ta česká bohužel praktikuje téměř přesný opak všeho zmíněného. Na velkou koalici nakonec možná dojde, ale ne proto, že je nejlepší. Prostě jen zase příliš mnoho lidí z obou nejsilnějších partají zatouží po ministerských křeslech. Tím demokracie zase skončí.