Docent Zavolejte mi

Takže konečně máme v naší politice i údajnou rvačku, jak mnozí novináři nazývají pohlavek zezadu a dvě neúspěšná máchnutí rukou, připomínající spíš holky – a teď se omlouvám všem holkám z gender studies – z druhé třídy na záchodě. Aspoň něco. Dlouho se zdálo, že se nedočkáme ani toho a budeme si letos muset vystačit s tváří Vítězslava Jandáka a jeho hrncem na prdel. Upřímně řečeno je mi celá facka úplně fuk...

. Za mnohem pokleslejší fackovanou považuji například jakoukoli televizní debatu, v níž moderátor nechá Jiřího Paroubka vyslovit víc než tři slova. Na rozdíl od Davida Ratha se totiž pravda nechá fackovat plných šedesát minut.
Ještě horší je ovšem to, co z tak stupidní frašky, jejíž bezvýznamnost dokáže pochopit každý, kdo v sobě nemívá před desátou ráno víc než čtyři zelené, vyrobili novináři, potažmo politologové. Hned v neděli se k incidentu chytře vyjadřovali v televizi, v pondělí jich pro změnu byly plné noviny. Skoro jsem se bál, že nám sem kvůli uklidnění nebezpečí náhlé politické krize pošle George Bush jednu přátelskou střelu země-Strakova akademie! Musí to být zatracená práce být politologem na telefonu, říkám si pokaždé, když vidím v televizi vařit z vody například Ladislava Cabadu nebo Bohumila Doležala. Vždycky když se v politice stane nějaký průšvih – tedy zhruba každý den – musí v médiích přijít s nějakým vysvětlením, které aspoň trochu ospravedlní, proč jim novináři volají.
Politologové v tom ale nejsou zdaleka sami. Ještě lepší práci odvádějí zvlášť nyní před volbami sociologové z agentur pro výzkum veřejného mínění a volebních preferencí. Není týden, aby kvůli novým preferencím, které se obvykle rozcházejí s těmi pár dnů starými, nemuseli popřít sami sebe a vysvětlit, co se sakra stalo, že ČSSD už zase ztrácí na ODS šest procent. Obvykle to zdůvodňují tím, že se voliči nabažili Jiřího Paroubka a šli k čertu. OK, kdo by nešel. Jenže příští týden se vždycky nabaží Mirka Topolánka a jdou k čertu znovu - myslím k Jiřímu Paroubkovi. Nevím, ale někde jsem četl, že přílišná učenost bývá hloupost poslaná na vysokou školu.