Veřejnoprávní prdelačka

Pražské studio Mowshe mělo užitečný nápad. Oslovilo mladé režiséry jako Marka Najbrta nebo Ivana Zachariáše, aby zadarmo natočili reklamní spoty na podporu volební účasti především mladých lidí. Ti totiž tradičně nevolí, neboť jejich méně zkažený žaludek hůř snáší politiky typu Jiřího Paroubka, Vlastimila Tlustého nebo (a teď si z něj samozřejmě nedělám legraci, když nyní vypadá doopravdy špatně) Jiřího Dolejše...

Pražské studio Mowshe mělo užitečný nápad. Oslovilo mladé režiséry jako Marka Najbrta nebo Ivana Zachariáše, aby zadarmo natočili reklamní spoty na podporu volební účasti především mladých lidí. Ti totiž tradičně nevolí, neboť jejich méně zkažený žaludek hůř snáší politiky typu Jiřího Paroubka, Vlastimila Tlustého nebo (a teď si z něj samozřejmě nedělám legraci, když nyní vypadá doopravdy špatně) Jiřího Dolejše. Režiséři se nelehkého úkolu zhostili jediným možným způsobem: z bídy voleb i politiků si udělali inteligentní legraci.
Tu bohužel tradičně nepochopilo vedení veřejnoprávní ČT, jenž má o inteligentní (tedy veřejnoprávní, ne? jestli netrpím lingvistickým deficitem) legraci poslední dobou vůbec divnou představu. „Spoty vedení televize neoslovily,“ zdůvodnil v MfD zamítnutí jejich vysílání mluvčí Martin Krafl. „Máme vlastní volební vysílání, kterému věnujeme dostatečný prostor. Myslíme si, že náš volební servis je pro diváky dostatečný.“ OK. Jen doufám, že oním dostatečným volebním servisem Krafl nemyslí předvolební debaty s politickými lídry, jakkoli chci věřit, že je jejich moderátor Václav Moravec nemyslí jako špatný vtip. Podle nich lze totiž volit maximálně tak dvojitého panáka.
Nakonec názornou ukázkou toho, jak nejen mladé voliče ještě víc odradit od voleb, byly právě poslední Otázky Václava Moravce s Vítězslavem Jandákem, z něhož jsem si zakázal dělat i legraci. Ministr kultury, což je menší střet zájmů v případě někoho, kdo vnese do politiky nejen „prdelačku“, přišel do televize debatovat o slušnosti předvolební kampaně! Může pak jít kdokoli se zbytky zdravého rozumu a nechorýma nohama volit? Fajn, rádoby seriózní debaty politiků bez politiků jako Jandák na veřejnoprávní kanál patří. Někteří dokonce říkají, že právě v neděli. Nemohla ale ČT provolební spoty odvysílat třeba místo Žita Haliny Pawlovské, která už je tak drzá, že za sebe posílá točit vlastního psa? Navíc když to všechno máme platit? To by byla provolební veřejnoprávní služba! Mně by aspoň ubylo jméno ze seznamu lidí, na které musím během svého života spáchat atentát.