Sázka na žumpu

Zdá se, že po dlouhém hledání ČSSD konečně našla ústřední téma, s nímž její lídři půjdou příští rok do parlamentních voleb. Stejně jako jeho ideoví tvůrci zní celkem prostě: větší hajzl je ODS. V české politice posledních měsíců jistě nejde o nic převratného, žumpa teče ze všech stran už déle (Unipetrol, nucená správa VZP, Paroubkovy hovory s Krampolem). Ostatně stačí v televizi pět minut sledovat premiéra Jiřího Paroubka či jeho ministra zdravotnictví Davida Ratha (sakra, odkud jen znám ten afektovaný tik v oku…. Bingo!!

Inspektor Dreyfus z Růžového pantera těsně před hospitalizací) a víte, že příští volby vyhraje jen ten, kdo si včas koupí irské občanství.
Špičky ČSSD se však nyní rozhodly, že dosavadní televizní válka s ODS (i ta už pomalu přichází na to, že ne všichni voliči jsou cvoci libující si v osobních urážkách) o větší počet trestních oznámení voličům nestačí. Rozhodla se, že do kampaně zatím půjde bez jasného vlastního programu, zato však formou osobní konfrontace. Jestliže ODS obecně sází na boj s korupcí a nezaměstnaností, vsadí na něj i ČSSD tím, že jeho prostřednictvím negativizuje ODS. Co to v případě ČSSD může znamenat, předvádí už pár týdnů Rath. Za svá obvinění vyřvávaná několikrát denně do všech stran už má na krku víc žalob než týdnů, které je ve funkci!
Má to bohužel velmi jistý mediální efekt. Díky uvalení nucené správy na VZP si už nikdo nevzpomene, že například resort zdravotnictví potřebuje bolestivou reformu financování. Každý ale ví, že ODS tuneluje zdravotnictví, ačkoli ho už sedm let (ne)řídí ČSSD. Neříká se tomu střet idejí? I když: každý teď opravdu radši začne žít zdravěji, protože za pár týdnů možná nebude kam jít k doktorovi ani s kocovinou. Podobně to pak ale dopadne i v případě volebního vítězství ČSSD. Až se v Lidovém domě proberou z volební kocoviny, zjistí, že konfrontovat s předvolební žumpou nyní musejí pouze sami sebe. A samozřejmě voliče. V tom případě bych se jako jeden z nich přikláněl k tomu, aby premiérův ekonomický expert Valtr Komárek, zběhlý v principech kubánského hospodářství, prosadil ještě před volbami jednorázový emigrantský příplatek.