Díky za politizaci

Všichni – logicky kromě opozice – nyní křičí, že opozice, především ODS, zpolitizovala CzechTek k vlastním politickým účelům. Jaké překvapení!! Člověk by politikům málem začal věřit.

Všichni – logicky kromě opozice – nyní křičí, že opozice, především ODS, zpolitizovala CzechTek k vlastním politickým účelům. Jaké překvapení!! Člověk by politikům málem začal věřit.
Jistě, něco tady smrdí až moc ošklivě a výjimečně to nemá Paroubkův podpis: předseda senátu Přemysl Sobotka (ODS), jenž chtěl ještě před třemi roky, když se konal v jeho volebním obvodu, CzechTek zakázat, si najednou zve technaře k oficiálním rozhovorům a tváří se tak bolestivě, jako by se právě vrátil z Mlýnce (toho policejního). Prezident Václav Klaus (naoko ne ODS), jehož největší veřejně známou ideou prozatím zůstává, že džínová bunda je falešná, se zničehonic bije za skupinu lidí, kteří ze zásady (tvrdé jádro lidí ze soundsystémů, nikoli mnozí účastníci CzechTeku) odmítají vše, čemu on celý život věří. Totiž že svět potřebuje určitý řád a respekt k soukromému vlastnictví. A Ivan Langer, jenž prozatím žádnou veřejně známou ideu – kromě přilepšení 80 000 korun měsíčně od advokátní kanceláře - nemá? I On donekonečna ve všech médiích (výjimečně pravdivě!) tvrdí, že to Paroubek, Bublan i policie tentokrát přehnali. Jen nám bohužel stále neumí vysvětlit, co by v případě CzechTeku dělal v roli nestínového ministra vnitra on (teď rozhodně zákrok neobhajuju). Říkejme tomu třeba - politika.
Buďme rádi, že opozice CzechTek zpolitizovala. Nakonec co jiného než cynické a populistické využití i zneužití každého protivníkova přehmatu k vlastním účelům je politika? Nebuďme naivní jako Václav Havel s jeho nepolitickou politikou či snem o pospolitosti technařů. I demokratická politika je v podstatě zákeřné povolání, z jejíž špinavosti může občas vzejít i menší dobro. Například v případě CzechTeku, kdy zdaleka nejde jen o něj. Bez jeho průhledné politizace – a je celkem jedno, jaká strana se jí dopouští - by totiž nikdy nevznikl silný politický tlak na vyšetření okolností brutálního policejního zákroku, jeho politických okolností a případné potrestání (ne)viníků. Nebo si někdo vážně myslí, že by se Jiří Paroubek, člověk chorobně posedlý mocí a popularitou, jenž mentálně stále žije před Listopadem, vrátil z dovolené kvůli demonstrujícím technařům? Stačí si přečíst pár jeho novinových sloupků a pochopíte, že by si spíš otevřel lahváče. U Mlýnce to taky mohlo dopadnout ještě mnohem hůř.
Jestli za CzechTek padne jakákoli politická hlava (a teď nemyslím Paroubkovu mluvčí), můžeme za to děkovat jen jeho falešné politizaci opozicí, jíž vůbec nejde o CzechTek. Buďme tedy svým způsobem rádi, že Sobotka, Langer i ostatní politici umějí být tak bezcharakterní.