Pátý den

Premiér Jiří Paroubek a hejtmani mají nápad: přesvědčí zahraniční turisty, aby u nás neutráceli peníze jen čtyři dny, ale o den víc jako ve vyspělém světě. Stačí, když se na kraje víc zaměří reklama, jež nyní udržuje většinu turistů v Praze a okolí. Peníze jsou. Hloupí turisti, které často v Praze čtvrtý den okradou (když muži zapomenou, že je v cestovce doopravdy varovali, že sex na Václaváku nebývá levný a občas i bolí!), najednou pátý den zjistí, že…. Ejhle!

Premiér Jiří Paroubek a hejtmani mají nápad: přesvědčí zahraniční turisty, aby u nás neutráceli peníze jen čtyři dny, ale o den víc jako ve vyspělém světě. Stačí, když se na kraje víc zaměří reklama, jež nyní udržuje většinu turistů v Praze a okolí. Peníze jsou. Hloupí turisti, které často v Praze čtvrtý den okradou (když muži zapomenou, že je v cestovce doopravdy varovali, že sex na Václaváku nebývá levný a občas i bolí!), najednou pátý den zjistí, že…. Ejhle! Že ještě neviděli kladenský masokombinát, chebskou tržnici Dragoun a pokus o anglický pub v ostravské Stodolní. Poté se k nám budou vracet do konce života – a na sedm dnů! Nic totiž nechutná jako skutečné Česko. Podobný nápad snad nemohl vzniknout nikde jinde než na premiérově chatě v Jizerských horách, když jsou lahváče z garáže příliš teplé.
I kroměřížská hotelová recepční, jež mluvila v příslušné televizní reportáži, prokázala víc rozumu a střízlivosti než premiér a hejtmani. „Ale u nás kromě náměstí nic není,“ řekla popravdě. Překvapivě vynechala sídliště. Bohužel. Problém s Českem je – jakkoli si to mnozí pořád nechtějí přiznat – že většinu jeho měst a obcí, stejně jako jejich obyvatel – zdevastovalo čtyřicet let komunismu tak, že pátý den výletu býváte rádi, že sedíte v letadle, kde personál povinně používá antiperspirant. Buďme realisti: čtyři dny jsou na Prahu, Karlštejn a Erotic Park, když nemáte smůlu, až dost.
Nakonec s pomocí všech cizinců z vyspělého světa, kteří zde začali podnikat v oblasti služeb, trvalo Praze patnáct let, než i místní restauratéři pochopili, že o sůl a pepř si nemusíte říkat, stejně jako o pečivo. A to mluvím o centru. Jděte si nakoupit do potravin v Karlíně, kde žiju a kde přebývá stále víc turistů, a poběžíte na letiště druhý den. Zdejší pokladní stále dodržují tradiční rituál sprcha jednou týdně/zákazník je opruz.
Turisti nejsou hlupáci, jak se domnívá premiér s hejtmany. Na rozdíl od nich mají srovnání, takže dobře vědí, proč ve vyspělém světě zůstávají v průměru pět dnů a u nás jen čtyři. Kdyby se političtí hlavouni poradili s kroměřížskou recepční, možná by si taky položili otázku: než na potěmkinovskou reklamu, není lepší použít peníze na skutečný rozvoj krajů? Jednou pak u nás turisti třeba vydrží i pět dnů.