Krize nekrize

Už nějakou dobu potřebuju zoufale pomoc. Ne kvůli vráskám kolem očí či impotenci. Nic tak důležitého. Nakonec jsem moderní člověk a vím, kde si objednat viagru či vyhlazení koutků. Jde o takzvanou vládní krizi, do níž teď vstoupili i komunisté, o nichž se pár lidí bláhově domnívalo, že jsme se s nimi vypořádali před patnácti lety. Dva měsíce se snažím pochopit, o co jde a proč to všechny tolik vzrušuje, a pořád nevím. Připadám si jak idiot, kterého přechytračí i premiér, jenž do dějin vstoupí jako ten, co se za sebe chtěl aspoň upřímně omluvit.


Ze začátku to vypadalo, že se někomu nelíbí, že máme premiéra bezzásadového hlupáka, a snaží se ho sestřelit. Objevila se podivná hypotéka, strýc Vik, novinář Rod a nevěstinec známé Grossovy manželky. To všechno jsem chápal. Nakonec Grossovi věřím jen to, že je bezzásadový hlupák. Jenže pak se celý svět zbláznil. Na Grosse si vyšlápl Miroslav Kalousek, který má na hlavě úplně stejné máslo jako on. U obou se jedná především o finanční záležitosti jejich manželek s tím, že nevěstinec je celkem sranda vedle toho, jak to chodilo pod vedením lidoveckého starosty v Příbrami, odkud pocházejí podnikatelské peníze rodiny Kalouskovy manželky. Pokud chtěl tedy Kalousek očistit naše politické prostředí, měl nás nejdřív a nadobro očistit od sebe. Čímž pochopitelně nemyslím frašku s parlamentním postem, jíž nás mohl ušetřit. Mezi lidovci se najdou mnohem lepší herci. Třeba takový pan Karas, jenž nenávidí homosexuály, lesby, prostitutky, sebe… Jsem si jistý, že kdyby u něj tým Mlýn udělal domovní prohlídku, najde spoustu zajímavých časopisů a videokazet.
A pak tady máme třetího charakterního předsedu vládní politické strany a krizového hráče, Pavla Němce. Že s předsedou US-DEU a ministrem spravedlnosti není něco v pořádku, poznáte už z jeho podivného úsměvu na billboardech. Míří stranou a jako by říkal: jsem …… A ejhle! Je. Sotva si Němec došlápl na Kalouska, vyšla najevo zajímavá věc. Ministr si založil poradenskou firmu, zatímco na svém ministerstvu připravoval zákon o střetu zájmů. Doufejme, že nechtěl radit, jak tento zákon obejít. Tomu říkám morální autorita! Kdyby o Bohu už předtím několikrát nemluvil poslanec Karas, málem by se mi chtělo říct: Bůh nám žehnej!
Máme tedy pořád dokola mluvit o vládní krizi, pokud (na čas) smete podobné krizové politiky či jejich seskupení? Samozřejmě že ne! Spíš naopak, buďme rádi. A to i v případě, že rozpadající se vládu drží zuby nehty komunisti, kteří už ovlivňují legislativu, vlády či volby prezidenta dávno. Jako už několikrát předtím se ukáže, že ať už bude vládnout téměř kdokoli (kromě Karase, ten by určitě zakázal Peříčko), nic moc se nezmění. Když vládne levice, vyhrožuje pravice, co všechno udělá, až se dostane k moci. Pak se k ní dostane – a neudělá vůbec nic. A naopak. Tomu říkám krize.