Kája žije!

Televize Prima je fakt prima, o tom žádná. A zvlášť pokud jde o „uvolňováky“ na závěr večerních zpráv. Například když tsunami v jihovýchodní Asii zabilo téměř 30 000 lidí, zakončila televize „svou“ reportáž o ničivé katastrofě povzbudivou zprávou, že Karel Gott, pobývající toho času na vánoční dovolené na Maledivách, žije. Jako důkaz nám ukázali živého jiného slavného Karla, který taky trávil Vánoce v bungalovu (doufejme, že se tam nedělo nic nepatřičného…) na Maledivách, Svobodu. Hurá!! Samou úlevou mi málem zaskočila rybí kost v krku, čímž bych počet obětí tsunami vyšrouboval téměř na 30 001, aniž bych se dotkl vody.

Televize Prima je fakt prima, o tom žádná. A zvlášť pokud jde o „uvolňováky“ na závěr večerních zpráv. Například když tsunami v jihovýchodní Asii zabilo téměř 30 000 lidí, zakončila televize „svou“ reportáž o ničivé katastrofě povzbudivou zprávou, že Karel Gott, pobývající toho času na vánoční dovolené na Maledivách, žije. Jako důkaz nám ukázali živého jiného slavného Karla, který taky trávil Vánoce v bungalovu (doufejme, že se tam nedělo nic nepatřičného…) na Maledivách, Svobodu. Hurá!! Samou úlevou mi málem zaskočila rybí kost v krku, čímž bych počet obětí tsunami vyšrouboval téměř na 30 001, aniž bych se dotkl vody. Tomu říkám nebezpečná moc televize! Vražda bez vraha i svědků na dálku. Nikomu (téměř) samozřejmě nepřeju nic špatného (většinou), ani Gottovi, ani Svobodovi. Oba svým způsobem neodmyslitelně patří k českým pohádkovým Vánocům, podobně jako třeba mladý svůdný princ Pavel Trávníček, jenž se později proměnil – ehm - v méně svůdného prince. Jen jsem si u té zprávy o tisících mrtvých s nepochopitelným sdělením, že Karel Gott naštěstí žije, zatímco ostatní krajané možná ne, lámal hlavu, co by se stalo, kdyby Mistr jednou fakt nežil. Protože Mistrovi už je……
Protože Mistr je už starý, basta. Výšky ještě udrží, ale na záchod musí…. Kdyby Mistr jednou nežil, napadlo mě, náš svět už by nikdy nebyl stejný, jak s mírně dramatickým nadsazením rádi říkáme my novináři, když jsme u konce s kreativitou - tedy poměrně často. Posuďte sami: 1) Kdyby Karel Gott nežil, už by se nikdy nestal slavíkem, takže celá přehlídka zoufalosti českého showbyznysu by se mohla po dlouhých letech konečně zrušit. Mnoha našim zpěvákům, kteří ji kvůli Gottovi nikdy nevyhráli – tedy skoro všem – by se značně ulevilo, stejně jako nám všem. A stejně tak i mladým zpěvačkám a zpěvákům, kteří zatím ještě neradi zpívají na playback. Mohli by bez problémů zpívat doopravdy. 2) Kdyby Karel Gott nežil, ne příliš hezké mladé holky s deficitem charakteru a peněz by si musely najít nějakého jiného postaršího přítele s deficitem vkusu a krátkou životností, který by je na Vánoce za své vyvětral na Maledivách. Když se podíváte na stránky bulváru, zjistíte, že to začíná být honička. Stále víc ošklivých ambiciózních holek a stále míň starých štědrých sponzorů. A Jan Kokta, sponzor Gábiny Partyšové/Rebeky, na všechno nestačí…. 3) Kdyby Karel Gott nežil, umřely by žalem i tisíce starých Němek, jimž Leon de Praga, jak ho znají například přátelé na Kubě, jezdí často zpívat. Čímž by se počet obětí tsunami nepřímo téměř zdvojnásobil, aniž bych si chtěl z podobné katastrofy dělat legraci. 4) Kdyby Karel Gott nežil, zhroutil by se nejen televizní estrádní svět, ale i trh s výtvarným uměním. Nikdo už by si nedovolil prodávat tak špatné obrazy tak draze. 5) Kdyby Karel Gott nežil…….
A konečně: kdyby Karel Gott nežil, nemohl bych o něj opřít svůj sloupek v době, v níž se kromě katastrof a faktu, že Mistr žije, neděje nic jiného důležitého….