Co bude s Romanem?

Když si minulý týden koupila Lauderova CME zpátky svou Novu, ukázalo se, jak banánovou republikou pořád jsme. Deník Mladá fronta Dnes, jehož šéfredaktor nerad slyší slovo bulvární a preferuje označení „horké“ noviny (nemyslí tím zřejmě, že se z některých zpráv trochu čoudí), věnoval transakci skoro tři celé přední strany. Ostatní deníky následovaly.

Redaktorka veřejnoprávní ČT, jež by měla zachovat aspoň trochu chladnější hlavu, když už ji za to platíme a chráníme před „pokleslým“ vkusem tržních diváků, se večer donekonečna ptala v pořadu Události, komentáře, jestli s tím náhodou Rada pro rozhlasové a televizní vysílání neměla něco udělat. Jedině tlustý muž v baru, kde jsem seděl, v tom měl jasno: zařval, že je to neuvěřitelný bordel, a objednal si další pivo. Napodobil jsem ho. Doufám jen, že europoslanec Vladimír Železný, kvůli kterému si teď CME kupuje Novu zpátky a kvůli němuž jsme za tuhle televizi už všichni jednou zaplatili 10 miliard korun, seděl tou dobu ve Štrasburku a popíjel s Kony archivní bordeaux. Zaslouží si ho.
Horká zpráva, z níž se vůbec nečoudí, je, že se s Novou nestalo vůbec nic. Jednu firmu prostě koupila jiná firma. Běžná obchodní transakce, jakých se ve vyspělém světě denně dějí mraky. Nic víc. Zpráva do ekonomické rubriky. Nova není životně důležitou institucí - jako třeba u nás pivovar či lihovar. Kromě velmi špatného vkusu a několika nedůležitých lidí s ní nic nepadá ani nekončí. Kdyby skončila, vyřvával by Petr Novotný své ostrovtipy doma. Lucie Borhyová by se culila v pánském klubu. Trio z Tele tele by šlo konečně makat a Veronika Žilková by si nechala své rozumy pro sebe. Kromě Lucie Borhyové v pánském klubu samé pozitivní zprávy.
Důvodem, proč koupě Novy vzbudila takový poplach, není ani to, že by vyráběla něco mezinárodně výjimečného (tuzemák, tunel, syrečky), takže by někdo mohl mít dobrý důvod obávat se, co s ním teď bude. Důvodem je, že u nás Nova pořád zůstává jedinou „opravdovou“ soukromou televizí (Prima se stále neumí rozhodnout, jestli bude libeňskou nebo skutečnou televizí), což není nikdy pro nikoho zdravé. Proto taky Vladimír Železný, ještě než popíjel s Kony ve Štrasburku bordeaux, dokázal hloupější polovinu televizních diváků přesvědčit, že hrůzy, jež na ně denně pouští (neplatí pochopitelně na pořady Romana Šmuclera, kvůli kterému jsem si začal čistit zuby), jsou jejich hrůzy, bez nichž nemůžou žít a které jim neprodá nikdo jiný. A proto taky teď všichni řešili, co bude s Libuší Šmuclerovou. Aspoň že Líba férově ukončila veškeré spekulace a sama si dala padáka.
Není ale žádný důvod k pesimismu ani v případě, že by CME „vyznávala odlišnou personální politiku“. Jak totiž dokazuje historie Novy, i hloupější diváci, kteří obrečí každý pád z obrazovky, časem zapomenou a rychle si zvyknou na nové tváře. Pamatuje si například ještě někdo „zlou“ moderátorku Evu Jurinovou? Pražští diváci snad - denně kvůli jejímu hlasu zdrháme z metra v obavě, jakou saďárnu zase uslyšíme. Ale mimopražští? Nebo Nicol Lenertovou? Auuu, vypněte to a zakažte jí zpívat! Vidíte? Vladimír Železný měl pravdu, jako vždycky. Na některé tváře z Novy opravdu hned tak nezapomeneme, špatný příklad. Jen tak mimochodem: nevíte někdo, co teď bude s Romanem Šmuclerem, když Líba……