Hýčkejme si komouše

Patnácté výročí sametu byl bláznivý den, stejně jako před patnácti roky. Kdybych nemusel pracovat, skoro bych nevěděl, na čí stranu…. Politici blábolili nesmysly, studenti zpívali falešně Ach synku, synku a Ondřej Hejma zkoušel na Národní naživo Sametovou s takovou nenuceností, že až na Albertově rozčílil i Martina C. Putnu, který všechny vyzval, aby odstoupili. Ještě že kolem bylo dost policajtů v pohotovosti, kteří z toho zmatku pořádně zkomplikovali na nábřeží a v okolí Národní dopravu, když už nemohli nic víc, takže došlo aspoň na nějakou akci. Bylo přece Sedmnáctého. Štěstí že jsem měl kocovinu, o níž se mnohé rozprsklo. Protože jinak - nevím.


Ze vší té vřavy – jako reportér jsem šel se studenty z Albertova až na Václavák, takže jsem mohl něco přeslechnout, přiznávám – se myslím nejhlasitěji ozýval požadavek zakázat KSČM. Skvělý nápad!!! Osobně bych hned a zadarmo přiložil ruku ke společnému dílu a vyvedl šéfa partaje Miroslava Grebeníčka i s dalšími kreaturami, jako Dolejš, Maštálka, Rujbrová atd., před Poslaneckou sněmovnu, kde bychom jim připravili uličku lásky. Kordon lidí s pořádnými obušky, jímž by všichni aktivní i neaktivní komunisti museli projít, zatímco my – řekněme politicky korektně - bychom nad nimi máchali rukama. Řekl bych, že většina z nich by ráda a rychle změnila své volební preference. Jen mi trochu vadí, že nejhlasitěji po zákazu KSČM volají sami exkomunisti. Bývalí disidenti, z nichž většina byla kdysi členy KSČ. Aby se zbavili rudé knížky, museli čekat na vyloučení po roce 1968. A když je posloucháte dnes, jejich myšlení se příliš nezměnilo.
Problém je, že i kdybychom komunisty dnes zakázali, vůbec si nepomůžeme. Naopak. Frustrované voliče s deficitem charakteru a horšími vlastnostmi hned uzme nějaký génius průměrnosti typu Miroslava Sládka, který obratně zneužije deficitu svého i jejich charakteru, plus horších vlastností všech. Nespokojených voličů, často starších lidí se systémem myšlení, který si s sebou vezmou do hrobu, stejně jako těch mladších, jež přesvědčí jen to, když se budou mít líp, se hned tak nezbavíme. Jejich počet je přímo úměrný politicko-socioekonomické situaci v zemi. A ta je u nás v současnosti, bohužel, zhruba stejně vábivá jako Košický vládní program. Chce se vám odevzdat vlastní majetek a emigrovat. Ve srovnání s komunisty, s jejichž vládou máme čtyřicet let praktických zkušeností, takže jejich šéf Grebeníček neobelže nikoho s IQ vyšším, než mají všichni komunisti dohromady (což je naštěstí drtivá většina lidí), by nová, podobně nenávistně populistická strana měla nespornou výhodu: čistý štít a ruce bez krve. Což je při každých volbách, jak už taky víme z vlastní zkušenosti, velké plus. Můžete lhát bezmezně.
Takže buďme vlastně rádi za kreatury typu Grebeníčka, Rujbrové, Dolejše, Maštálky atd. Aspoň víme, na čem jsme. Stejně jako to, že biologický cyklus není nekonečný.