Umění zůstat v chládku

Nevím. Je to tropickým vedrem, jenž zatemňuje naši mysl, takže děláme věci, nad nimiž zůstává rozum stát, nebo jen chronickou potřebou, aby ho někdo aspoň chvíli poslouchal i o víkendu? Všimněte si: pokaždé, když někdo někde odhalí bezvýznamnou bustu (tento víkend majitel českokrumlovského hotelu Růže), jejímž jediným spolehlivým odkazem bude, že naštve naše německy mluvící sousedy, nebo když se Edmund Stoiber rozhodne vzpomenout si na Benešovy dekrety, naloží prezident Klaus do auta manželku a mluvčího a poctí dotyčné místo svou přítomností, případně si na Stoibera vzpomene pár hezkými větami. Jediný výsledek jeho hyperaktivity na nesprávném místě: Benešovy dekrety, na které chceme všichni zapomenout, jsou znovu na stole.


Klausovo chování je zcela nesmyslné a kontraproduktivní. Vlastně jen potvrzuje mou teorii, že nikdo nedokáže věci zkomplikovat tak jako politici, za což mu posílám poděkování. Víc vlastních a podobně spolehlivě prokázaných teorií nemám. Je to ironie. Vždy, když naši volení zástupci mluví o potřebě dialogu a usmíření, můžeme si být jisti pravým opakem: ještě víc lidí se na obou stranách ještě víc naštve. Majitel hotelu, stejně jako kdokoli jiný, má jistě na podobnou bustu právo. Stejně tak má právo nemít rád Němce kdokoli, komu vyvraždili rodinu. Němci, jimž vyvraždili rodinu při odsunu, zase mají právo nemít rádi Čechy. To dokáže změnit jen čas.
Klaus by nám všem projevil mnohem lepší službu, kdyby se o víkendu místo do Krumlova vydal na tenisové kurty, případně zůstal někde v chládku. Jako prezident nemá podobné busty oficiálně co odhalovat či posvěcovat, samozřejmě pokud nám při tom nechce nenápadně sdělit něco důležitého o EU či přestavbě Hradu, co nemůže počkat do pondělí. Stejně tak pro něj není partnerem k výměně politických pšouků Edmund Stoiber či představitelé jakýchkoli krajanských či lokálních sdružení. Klaus jako prezident, což je funkce, jež se mu evidentně zalíbila, má jednat s prezidenty. Basta, nikoli busta. Všimli jste si, že by se podobně choval německý prezident? Samozřejmě že ne. Ten je chytřejší a zůstal v chládku (myslím v chládku jako v chládku).
Problém Benešových dekretů i odsunu by zůstal ryze historický a generační a jako takový časem sám vymizel, kdyby ho politici jako Klaus stále uměle nepřiživovali a nepřenášeli ho na generace, jež by si na něj jinak ani nevzpomněly, protože pro ně patří minulosti. Jak vědí chytří lidé, naprostá ignorance je v podobných případech nejlepší zbraní. Například Stoiberovi nejde o nic jiného než o hysterickou českou reakci, jež mu velmi pomůže u jeho starších voličů. U Klause si jí bohužel může být jist. Zlaté časy, kdy náš prezident zhasínal světla ve Strakovce, čímž nám všem šetřil koruny, a neměl tolik času na cesty.