Správné míry

Zdá se, že i čínští vládnoucí komunisti pochopili, že pivní břicho špatně kamuflující vojenská uniforma či dělnický původ dnes nejsou příliš sexy, a vzali si k srdci pár pravidel západního marketingu. Jedno z nich – o důležitosti atraktivního obalu třeba i víte čeho – například říká, že ani státní byrokratický teror vůbec nemusí vypadat jako teror, když má správné míry, příjemně voní a ošklivé věci říká svůdným hlasem.


Čínská vládní garnitura se podle toho hned zařídila a začala ho uplatňovat na více než třicetimilionové armádě státních byrokratů, dohlížejících na plnění komunistických vyhlášek v praxi. Jejich správný vzhled a vonný dech jsou nyní o to důležitější, že represivní režim často reprezentují při jednání se západními investory, jejichž dolary má čínská vláda – aspoň v soukromí u dobrého jídla, pití a ve společnosti dívek s nekomunistickými názory na sexuální život - mnohem radši než Marxovy vyčpělé ideje, jež Čínu málem přivedly tam kam nás všechny: do hrobu.
Žádné překvapení, že kvalifikace nyní ve státním sektoru masově ustupuje správné výšce, mírám a vzhledu. A to navzdory tomu, že v Číně existuje legislativa proti nejrůznější diskriminaci. Až do letošního března, kdy bylo toto kritérium zrušeno kvůli protestům odmítnutých žen, musely například v Provincii Hunan uchazečky o práci ve státním sektoru porotě dokázat, že mají symetricky tvarovaná prsa (občas není špatné sedět ve státní porotě). Potenciální letušky státních aerolinií se zase musejí v plavkách procházet po pódiu – bez záchranné vesty samozřejmě. Oboje striktně z pracovních důvodů - podobně jako příslušná výška a vzhled úřednic na ministerstvu zahraničních věcí.
Všechno špatné však pro něco dobré, jak víme. A zvlášť u nás, kde to občas vypadá, že jedinou kvalifikací pro jakýkoli úřednický post jsou žádná kvalifikace, naštvanost a velký deficit tělesné hygieny. Kdyby se například zaměstnankyně VZP, jež měla na starosti mé dluhy, prošla v plavkách po pódiu, zabila by i porotu slepců, ještě než by promluvila. Schválně jsem ji (a sebe) kdysi trápil tak, že mi nakonec část dluhu odpustila.
A teď si představte, kolik by mohla česká vláda ušetřit peněz, kdyby nejen ve VZP, ale i na sociálních a finančních úřadech seděly mladé dívky s příslušnými mírami a tělesnou hygienou. Přijdete s daňovým přiznáním, v němž jste stát po čtrnácté chytře okradli o tři čtvrtiny daně, a myslíte si, jak jste na to vyzráli. „Ahoj, jsem Katka a ode dneška se ti budu starat o daně. Tak si na to v klidu sedneme, co říkáš?“ pozdraví vás příslušná blondýna se správnými mírami, parfémem a možná i v plavkách. Zmuchláte své přiznání a přijdete s novým, správným. Doplatíte všechny dluhy. Přiznáte i to co, jste opravdu nevydělali. Připlatíte. A budete se na úřad vracet tak dlouho, až tam odevzdáte všechno, co jste měli.
A vláda to sebere a utratí.