Kdo je pasák

Socialistická ČSSD, konkrétně její ministr vnitra Stanislav Gross, chce legalizovat prostituci (prostitutky by měly licence, platily daně, stály na určených místech a chodily na měsíční zdravotní prohlídky), zatímco liberálně-konzervativní ODS řve, že se ze státu stane pasák. Řvou samozřejmě i konzervativní a tradičně nízkoprocentní lidovci, u nich ale podobný řev nepřekvapí. Co chcete od strýců, kteří věří, že žena zůstane pannou i po porodu? Snad by jim to některá z licencovaných žen mohla konečně názorně objasnit. Možná by se potom dostatečně uvolnili a začali v politice přemýšlet.


Vlastně by to celé mělo být naopak. Návrh by měla předkládat pravicová ODS, hlásící se k laissez-faire, zatímco levicová ČSSD by měla řvát, protože se to zcela neshoduje – uhm, co já vím - např. s morálkou kavanismu, tedy že lidé nejsou prodejné – víte co. Každý, kdo čte mé sloupky, ví, že volím - se stále větším pohmožděním ruky a mysli - ODS a nemám rád ČSSD, Grosse zvlášť. V tomto případě ale Gross přemohl sám sebe: jeho návrh je správný a pokud projde, bude z něj profitovat nejen stát (daně), ale i zákazníci. Prostitutky by totiž nesměly stát v blízkosti škol, takže mnohé otce, kteří si odskakují přes oběd, při tom aspoň nenachytají dcery.
Argumenty pravice, stejně jako některých rádoby pravicových komentátorů, kteří ještě před patnácti lety rádi bývali levicoví, jsou trapnou hysterií. Místopředseda ODS Petr Nečas například argumentuje tím, že „když se budou za prostituci odvádět daně, logicky bude zájem na jejím rozšíření.“ Nečas buď chyběl na jedné z bezplatných přednášek svého exšéfa Klause, nebo ani po stovkách Sedmiček a jiných televizních debat, kde ho tak rád propagoval, stále neví, co to znamená volný trh. Mimo jiné pravidlo volné poptávky a nabídky, které definují pouze prodávající a kupující. I kdyby stát stokrát chtěl, nikdy nepřinutí víc mužů, aby více platili prostitutkám. Ledaže by si například poslanci, jak bývá jejich dobrým zvykem (doufám, že tohle Nečas nemyslel), nenápadně odsouhlasili stravenky do bordelu. I tak by to byly pouze necelé tři stovky legislativců.
Komentátor MfD Karel Steigerwald, jenž možná zapomněl, že nepíše pro rozhlasový pořad Jak se máte Vondrovi?, v němž sex suplovala večeře, svůj nesouhlas s legalizací prostituce vysvětluje tím, že „stát (tj. my) obchod s láskou, sexem, jak chcete, neuznává.“ Skvělé! Stát, tj. my. Možná nemám tak bohatou zkušenost s psaním za komunizmu, kdy každý byl my všichni, na rozdíl od Steigerwalda se ale necítím jako stát, tj my všichni, ale jako já sám. A jako takový proti prostituci nic nemám, pokud jde o dobrovolný obchod prodávajícího a nakupujícího. Ostatně svým způsobem nemusí jít o nepříjemnou věc, jak jistě vědí i mnozí politikové, kteří se občas nechtěně ocitnou v občerstvovacím zařízení, kde se obsluhuje v posteli. Na rozdíl od Steigerwalda taky vím, že prostituce – mimochodem nejstarší řemeslo světa – bude existovat, i když si to stát, tj např. pokrytci jako Steigerwald, nebude přát. Protože velká část státu si velmi často a velmi intenzivně přeje opak. A proto bude lepší, bude-li aspoň legální.