Aleši, díky!

Nová sportovní hala stojí, šéf Sazky Aleš Hušák v ní má vlastní pamětní desku s nápisem „Sazka Arena byla postavena proti vůli mnohých a navzdory mnohým“ (člověk opravdu musí být bývalý agent Stb jako Hušák, aby něco podobného vymyslel) a já zase můžu klidně projíždět Vysočany a Hloubětínem. Všem se nám hodně ulevilo. Včetně premiéra, ministrů a dalších politiků převážně z vládní koalice.

Ti totiž kvůli Hušákovu vzkazu, že premiér, jehož vláda odmítla zaručit úvěr na stavbu haly garancemi, není na slavnostním otevření vítán, protože do obýváku si taky nezveme ty, kteří v něm nejsou vítáni, nemuseli na rozdíl od Václava Klause, Pavla Béma či Miloše Zemana civět na Leonu Machálkovou a Ivetu Bartošovou v národních krojích. Místo toho se vláda mohla hádat o třinácté a čtrnácté platy státních zaměstnanců - nepochybně větší sranda.
Osud nové arény je mi zcela ukradený (díky nevydaným státním garancím), ovšem Hušák je pašák. Typický produkt gaunerského komunizmu a období bezprostředně po jeho pádu, které tolik přálo bývalým agentům a komunistům jako on. Nikoho dnes proto nepřekvapí, když se Hušák, jenž svou vlastní práci před lety ocenil na milion korun měsíčně (tenhle citát se na desku nedostal), vytahuje, jaký je schopný šéf, který dokázal postavit šestimiliardovou halu. Bravo, Aleši! Během vymýšlení nápisu na desku (doufejme, že se hala nestavěla jen kvůli ní) a přípravy skvělého národního programu ale šéfovi Sazky zřejmě uniklo pár detailů.
Podnik, jemuž šéfuje, není standardním podnikem, stejně jako on není standardním ředitelem hodným obdivu za miliardový roční zisk (ve skutečné firmě Hušák nikdy nepracoval, před Sazkou býval místopředsedou ČSTV). Sazka je dědictvím komunizmu, státem garantovaný loterijní monopol se zvýhodněnými daněmi, který se nepohybuje v běžném podnikatelském prostředí, kde spolu firmy volně soupeří. Jejím majoritním akcionářem je ČSTV, další nestandardní podnik, a jejím hlavním posláním podle stanov „vytvářet finanční prostředky pro financování veřejně prospěšných účelů ve sportu a tělesné výchově.“ Její šéf se má proto místo rizikových projektů, jakým stavba haly na dluh nepochybně je, starat, aby jednotlivé sportovní svazy dostaly z loterií co nejvíc peněz.
S tímto posláním je stavba haly v přímém rozporu. Vloni na podzim například vedení Sazky poslalo ČSTV, stejně jako sportovním svazům, svému minoritnímu akcionáři, dopis. Požadovalo od nich souhlas, že v případě komplikací bude místo obvyklých příspěvků na jejich činnost (často činí až polovinu jejich rozpočtu) splácet stavbu haly. Předsedové se nestačili divit. Například předseda ČSTV Vladimír Srb reagoval na otázku MfD, jestli závazek podepsal, jako správný předseda ČSTV: „To už si nepamatuju.“ Jistě, být senilní se občas vyplácí. Ještě že se v propletenci ČSTV-Sazka hraje tak férově - jako ve sportu.
Nejlepší řešení pro Sazku, její arénu i nás všechny vypadá následovně: Sazka nebude schopna úvěr splácet, půjde do konkursu a halu koupí soukromá firma, jak to mělo být od začátku. Se Sazkou konečně padne i vedení ČSTV a drzý Hušák půjde poprvé v životě makat do konkurenčního prostředí. I když – moment. Jsme přece v Česku.