Vzhůru k urnám

Už se zdálo, že červnové volby do Evropského parlamentu budou nuda jako všechny volby. Nejdřív svou kandidaturu odvolala Dolly Buster, což je škoda. V jejích filmech United Colors of Sex prý budou vystupovat i černoši (zatím pouze na obojku), což je zhruba evropská vize rasově integrované a snášenlivé EU.

V době atentátů muslimských teroristů nepochybně užitečný video návod pro evropské legislativce. Poté došlo i na tradičnější kandidáty. Když se dozvěděli, že Brusel nebude takové rito, jak to původně vypadalo, protože je budou platit národní parlamenty, jejichž členové samozřejmě nedopustí, aby brali víc než oni, horlivost (u nás spíš tradiční slušnost a zdrženlivost typu Jana Kavana) dostat se do Bruselu trochu opadla. S českým platem to tam totiž spíš než na výlety do amsterdamského Red Light Districtu vypadá na hotelovou kabelovku.
Že ale volby nebudou nuda i bez strašnické pornoherečky, nyní slibuje například kandidatura ředitele Národní galerie Milana Knížáka, jenž má ke stáru stále lepší nápady. V rámci kampaně se – doufejme – dočkáme nejen ostřejších billboardů z mistrovy dílny, než jaké mívají konformnější kandidáti-politici, ale třeba i nějaké audiovizuální performance, jaké dělával zamlada. Anebo soch ve městech, nesoucích nějaké evropské poselství. Třeba podobné jako ty morbidně zvětšené stojící před Veletržním palácem, součásti Národní galerie, z nichž dvou je autorem – sakra – Milan Knížák! Jejich poselstvím je varování ostatním umělcům: tady šéfuju já.
A nuda nebude ani s tradičními politickými stranami - tradičně. Například ČSSD zvolila nápadité a zbrusu nové heslo „S ČSSD do Evropy“, které chce voličům komunikovat z hory Říp. Později bude následovat i turné kandidátů po republice nazvané (dlouho se na něm muselo pracovat) Eurokaravana či premiérova záštita nad leteckým dnem ve Kbelích. Bravo. V ČSSD by si ovšem měli dát na podobnou invenci pozor. Většina poutníků k Řípu se při podobných akcích, kde se čepuje zadarmo alkohol (jinak nikdo nepřijde), obvykle opije daleko pod vrcholkem hory, takže by vůbec nemuseli slyšet, s čím chce ČSSD (kromě ČSSD, samozřejmě) do Evropy jít. A ještě větší pozor by si měla dát posádka Eurokaravany. Nějaký euroinspektor, náhodou se nacházející v Česku, by se totiž mohl kandidátů udiveně ptát, jak je tepelně ošetřený a co je v tom kližkovitém guláši, co rozdávají důchodcům u autobusu. Už se nemůžu dočkat, až své předvolební plány upřesní i další strany a kandidáti.