Poraďte mi... ale rychle!

Strašná situace. Do otevření volebních uren zbývá jeden den a já pořád nevím, koho volit. Už jsem se zařekl, že nebudu volit ODS. A to i přes to, že vcelku souhlasím s jejich programem. Jenže když se podívám, kdo by měl tenhle program realizovat, kdo by měl dostát svým slibům, zhrozím se. Půlpolitikům obklopujícím ...

stárnoucího a blouznícího Klause těžko něco věřit. To ČSSD má možná sympatičtější tým, ale i v něm jsou jména nedůvěryhodná, podivná, neznámá. A sociální fantasta Špidla vzbuzuje spíš obavy než naděje. Pak je tu samozřejmě dvoukoala, jenže tu nebudu volit z důvodů principiálních: nesouhlasím s některými názory poslanců KDU-ČSL týkajících se potratů, homosexuálů atd. I když zase musím mnohým názorům Unie svobody dát za pravdu.
Mám tedy v záloze ještě další varianty. Například to, že ve finále zajdu za plentu, vyndám lístky ODS a ČSSD, zamíchám s nimi na stolečku, nebudu se dívat, který je který, jeden vložím do obálky a tak osud (náhoda) rozhodne za mě. Anebo tuhle metodu rozšířím, do losování zařadím třeba i zelené (nic se tím nezkazí), Naději, Cestu změny atd. a bude to ještě zajímavější. Mohl bych taky udělat to, že symbolicky vložím do obálky oba lístky – ODS i ČSSD – a tím dám najevo svůj názor na věc. Anebo vložím opět lístků víc a ještě na obálku připíšu: Vyberte si! A ještě jedna varianta: budu volit Stranu zdravého rozumu a když se mně budou pak známí ptát, jak jsem volil, odpovím: „Volil jsem zdravý rozum...“. Čímž se ze všeho tak trochu vylžu.
Že jsou to slepé uličky? Jsou. Ale nejsou o nic nesmyslnější než volit takzvaně „racionálně“, tedy hodit tam jednu ze tří hlavních stran. Protože i tyto strany dělají věci, nad kterými zůstává rozum stát.
Takže prosím: ještě zbývá 24 hodin, během kterých mi můžete poradit, jak na to. Díky!